Klavye Çeşitleri Nelerdir?

Klavye Çeşitleri Nelerdir? Sorusu genellikle büro personeli, online oyun oynayanlar ve öğrenciler tarafından araştırılan konular arasında yer almaktadır.  

Klavye çeşitleri arasında niteliği itibari ile birçok klavye bulunmaktadır. Piyasada esnek klavye, oyun klavyesi, kablosuz klavye, membran klavye, mekanik klavye, sanal klavye gibi birçok klavye türü bulunmaktadır. Son dönemler de özellikle online oyunlara olan eğilimin artması ile birlikte birçok kişinin klavye çeşitleri hakkında bilgi almaya çalıştığını görmekteyiz. Sizlerde klavye çeşitleri ile ilgili olarak bilgi almak istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Klavye çeşitleri nelerdir? Ne için kullanılır? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Klavye Çeşitleri Nelerdir? 2024 Güncel Klavyeler

Klavye Çeşitleri Nelerdir? Başlıca klavye çeşitleri arasında; esnek klavye, oyun klavyesi, kablosuz klavye, membran klavye, mekanik Klavye, sanal klavye vb. klavyeler yer almaktadır. Klavye daktilo gibidir, ancak modern düzenlemelere sahiptir. Temel olarak, kullanıcıdan harfleri veya karakterleri alan, işleyen ve ardından çıktıyı monitör ekranında gösteren bir giriş cihazıdır. Tuşlar olarak adlandırılan birçok basma düğmesi vardır. Önceleri sadece yazı yazmak için kullanılan klavyeler artık oyuncular tarafından, kurgu ve çeşitli profesyonel işler için kullanılıyor. Bilgisayar sektöründe kullanılan pek çok klavye çeşidi vardır. Bu konumuzda en fazla kullanım alanı olan membran ve mekanik klavyelerin ne olduğunu göreceğiz. Kısaca klavye çeşitleri nelerdir? sorusuna verilebilecek en kısa yanıt esnek klavye, oyun klavyesi, kablosuz klavye, membran klavye, mekanik klavye, sanal klavye olacaktır.

Membran Klavye Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Membran Klavye Nedir? Membran klavyede, her tuşun basınca duyarlı üç katmanlı zarın farklı kısımlarında yer aldığı bir zar bulunur. Klavye çeşitleri nelerdir? Sorusunda ilk akla gelenlerden birinin membran klavye olduğunu söylemek mümkündür. Belirli alandaki tuşa basarak baskı uygularsanız, tuş vuruşu olarak kaydedilir. Temel olarak, kauçuk tabaka ile kaplı bir devresi vardır ve bunun üzerinde klavyede görülebilen düğmeler veya tuşlar bulunur. Herhangi bir düğmeye bastığınızda, devre ile daha da bağlı olan altındaki kauçuk tabakayı zorlar. Kauçuk tabaka devreye bastığında devre bilgiyi CPU’ya gönderir. Ardından, CPU çıktıyı ekranda gösterir. Kauçuk tabakanın devreye dokunabilmesi için tuşlara çok sert basılması gerekir. Örneğin, Magnavox Odyssey2 ve Sinclair ZX80 & ZX81 bilgisayarlar.

Mekanik Klavye Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Mekanik klavye ilk olarak 2000 yılının başlarında piyasaya sürüldü. Mekanik bir klavye, her tuş için ayrı bir anahtar kullanır. Tuşa yeterince bastığınızda ve tuşa bastığınızda, tuş vuruşu olarak kaydedilir. Çalışmak için bir mekanizmaya sahiptir. Membran klavye gibi kauçuk katmana sahip değildir. Tuşa bastığınızda yan tarafında bir mekanizma bulunur. İkisi birbiriyle çarpıştığında, devre bilgiyi ekranda çıktıyı gösteren CPU’ya gönderir. Tuşlara hafifçe bile basılabilir, içindeki mekanizma otomatik olarak algılayacaktır. Klavye çeşitleri nelerdir? sorusuna verilebilecek diğer yanıtlardan biriside mekanik klavyedir. Mekanik klavye son dönemlerde çok çok tercih edilen ve popüler hale gelen klavyeler arasında yer almaktadır.

Örneğin Corsair K95 RGB Platinum XT, SteelSeries Apex 7 TKL vb. Birçok klavyede görülebilen çeşitli mekanik tuşlar vardır – kiraz mx. Cherry mx tuşları farklı isim, renk ve tüm özellikleri ile birbirinden farklıdır. Cherry mx’deki temel renkler kırmızı, kahverengi, mavidir. Bu renklerle klavyeler, özellikleri ve nasıl çalıştıkları arasında ayrım yapılabilir. Blue Cherry mx’e bastığınızda tıklandığında fare sesi çıkarıyorlar ve çok rahat dinlenebiliyorlar. Brown Cherry mx tıklanabilir bir ses üretmiyor. Red Cherry mx’in tıklanabilir bir sesi var ama Cherry mx blue’nun sesi gibi değil. Cherry mx red, tekil düzgün doğrusal hareket için yapılmıştır.

Klavye Çeşitleri Nelerdir?
Klavye Çeşitleri Nelerdir?

Membran Klavye ve Mekanik Klavye Arasındaki Fark Nedir?

Mekanik ve membran oyun klavyeleri arasındaki tek fark (büyük olmasına rağmen), bir tuşa basmayı kaydetmek için kullanılan anahtarın türüdür. Mekanik klavyeler, fiziksel bir anahtara basmak için yaylı bir mekanizma kullanırken, membran klavyeler, küçük elektrik kontaklarına bağlanmak için her tuşa basıldığında aşağı itilen kauçuk kubbeler kullanır. Mekanik klavye anahtarları Mekanik bir klavye anahtarına basmak, iki elektrik kontağının (bu mavi anahtarın sol tarafında) buluşabilmesi için plastik bir paneli yoldan çeker. Anahtar daha sonra tuşa basıldığını kaydeder ve alttaki yay, anahtarın hızlı bir şekilde orijinal konumuna geri dönmesini sağlar.

Membran Klavye Anahtarları Nedir?

Membran klavye anahtarları, kullanıcının, tuş başlığına basarken klavyenin zemini boyunca monte edilmiş bir alıcıya anahtarın altındaki küçük bir kontağı fiziksel olarak itmesiyle harekete geçer. Bu iki ayrı anahtar türü, çılgınca farklı bir etki yaratır. Mekanik tuş anahtarının daha hassas yapısı nedeniyle, yazmak, tuşa her basıldığında daha hızlı hissedilir ve yüksek derecede geri bildirim üretilir. Bu nedenle, birden çok farklı varyantta gelen mekanik anahtarlar bulacaksınız; doğrusal, dokunsal ve tıkırtı. Her biri farklı bir çalıştırma (tuşa basmanın kaydı) hissi sunar.

Öte yandan, bir membran klavye, daha süngerimsi bir his veren bu kauçuk kubbe levha ile elin altında daha yumuşak hissedecektir. Mekanik anahtarlar genel olarak çok daha hızlı hissediyor, oyun oynamayı ve yazmayı daha hızlı ve daha duyarlı hale getiriyor. Ayrıca, mekanik klavye anahtarlarının karmaşık yapısı nedeniyle, bu desteler tipik olarak membran muadillerinden daha uzun ömürlüdür. Mekanik anahtarlar genellikle 20 ila 50 milyon tuş vuruşu için derecelendirilirken, membran anahtarların çoğu beş milyonu geçmeyecektir. Anahtarın çalıştırılması üzerinde bu kadar fazla kontrole sahip olmak, mekanik klavyelerin de genellikle n-key rollover ile geleceği anlamına gelir (aynı anda birden fazla tuşa basmanıza ve aynı anda kaydetmenize izin verir) – bunu yapmayan bir şey birçok membran seçeneği vardır.

Ayrıca Klavyede Hız Kazanmanızı Sağlayacak Tavsiyelere ulaşmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Kimler Mekanik Klavye Almalı?

Mekanik oyun klavyeleri, uzun vadede daha iyi bir satın almadır, ancak önemli ölçüde daha yüksek maliyetlerle gelirler. Bununla birlikte, mekanik ve membran klavye tartışmasında hız, dayanıklılık ve kişiselleştirme söz konusu olduğunda, her seferinde kolayca galip gelirler. Mekanik klavye sesinin ayrıca birçok kişi tarafından tercih noktasında bulunduğu ve bu sesten mutluluk duyduklarını belirtmek mümkündür. Aşağıdaki durumlarda mekanik klavyeyi tercih etmenizi öneririz:

  • Mekanik klavyeler ile uzun süre düzenli olarak yazılabildiği için tercih edilir
  • Mekanik klavye almak ileriki dönemler için kullanmayı düşünenler için daha uzun vadeli bir yatırımdır.  Bu yüzden mekanik klavyeler daha pahalı olsa da fazladan harcama yapmaktan çekinmeyin
  • Hızlı tempolu oyunlar oynuyor veya rekabetçi bir şekilde oynuyorsanız
  • Klavyenizi özelleştirmek istiyorsanız mekanik klavyeleri tercih etmelisiniz.

Klavye Çeşitleri Nelerdir?

Klavye Çeşitleri Nelerdir? Sorusu ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. Klavye çeşitlerine bakıldığında esnek klavye, oyun klavyesi, kablosuz klavye, membran klavye, mekanik klavye, sanal klavye gibi pek çok türün olduğunu görmekteyiz. Kullanım amacına uygun olarak klavye modelinin tercih edilmesi uzun süreli kullanımı sağlamak için oldukça önemlidir. Özellikle kullanıma uygun olarak modelin belirlenmesi ilerisi için sizlere fayda sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sizlerde Klavye Çeşitleri Nelerdir? makalemiz ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum Yap

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com