...
...
Q Klavye Dersleri
Katip Online, bireylere; Q klavyede harf ve sayı tuşları ile noktalama işaret tuşlarını tekniğine uygun şekilde kullanarak, on parmak süreli yazı yazma bilgi ve becerisi kazandırmayı hedeflemektedir. Dersleri ve sunulan alıştırmaları tarif edildiği şekilde tamamladığınızda klavyeye bakmadan on parmak yazar hale gelebilirsiniz.
...
Christopher Latham Sholes Kimdir?
Q klavyesi, ilk olarak 1873 yılında Amerikalı gazeteci ve yazar Christopher Latham Sholes tarafından icat edilmiştir. Sholes, öncelikle yazma makinesi tasarımı ile ilgilenendi ve Q klavyesi bu amacı gerçekleştirdi. İlk Q klavyesi, sıralar halinde düzenlenen harflerin yerine harflerin sık kullanım ağırlığına göre yerleştirildiği bir düzende dikkate alınıyordu. Bu düzenleme, hala günümüzde kullanılan QWERTY klavye düzenidir.
...
Oturuş ve Duruş Şekli
Q klavye ile yazı yazarken oturma düzeni çok önemlidir. Sandalyenize mümkün olduğunca dik oturunuz. Gerekirse sandalyenizi daha rahat olabileceğiniz bir başkasıyla değiştiriniz. Bilgisayar ekranı ile gözleriniz arasında en az 30 cm’lik bir mesafe olması idealdir. Ayakların her ikisi de yerde hafif bir şekilde ileriye doğru ve bir ayak diğer ayaktan az ileride olması gerekir.
...
El ve Kol Yerleşimi
Dirsekler vücuda yakın bir şekilde durmalıdır. Vücut gövdesinin tam yanında, ne çok geride ne de çok önde kalmalıdır. Eller klavyenin alt tarafında veya masaya değmeyecek şekilde havada olması gerekir. Parmakların yuvarlak bir eşya tutar gibi kıvrık olması gerekir. Tuşlara basarken parmak uçlarının klavyeye çok az değmesi yeterlidir. Klavye üzerinde parmakların serbest tutulması gerekir.
...
Q Klavye Parmak Yerleşimi
Sağ elin serçe parmağını Ş, yüzük parmağını L, orta parmağını K ve işaret parmağını da J tuşuna gelecek şekilde sıralayınız. Sol el içinse serçe parmağın A tuşunda, yüzük parmağın S’de, orta parmağın D’de ve işaret parmağının F tuşunda konumlandırılması gerekmektedir.Resimde belirtildiği şekilde parmaklarınız bu düzende yerleştirilmelidir. İki başparmakta boşluk tuşunun üzerinde olmalıdır.
...
Q Klavye Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Q klavye düzeni, harflerin sık kullanım yüküne göre yerleştirilmiştir. Bu düzenleme, klavye denetimini daha hızlı ve verimli hale getirebilmek için tasarlandı. Bazı Q klavyelerde özellikle Türkçe karakterler de yer almaktadır. Belirgin özellikleri arasında; Q klavye düzeninin F klavye kadar olmasada, harflerin sık kullanım yüküne göre yerleştirildiği görülmektedir.
ON PARMAK Q KLAVYE DERSLERİ

On Parmak Q klavye eğitim dersleri

Q klavye ile birçok dünya rekoru ve dünya şampiyonluğu kazanılarak büyük başarılara imza atılmıştır.

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
Q KLAVYE HARF ÇALIŞMASI OYUNU
Katip Online Harf Çalışması

Q Klavye Dersleri

Dünyada kullanımına en sık rastlanan klavye Q klavyedir. Daha çok İngilizcenin yaygın bir şekilde kullanıldığı ülkelerde Q klavye kullanılır. F klavye ise Türkçeye özel olarak geliştirilmiştir. Yine de çoğu kişinin evine Q klavye kullanıldığını görmekteyiz. Eğer tab tuşunuzun yanında yer alan ilk tuş Q ise kullandığınız klavye Q klavyedir. F klavyede sesli harfler yan yana yer alır ve bu da hızlı yazmayı kolaylaştırır. Q klavye İngilizce düşünülerek geliştirilmiştir bu yüzden Türkçe metinleri hızlı bir şekilde yazmak bu klavyede daha zordur. Yine de özenli bir çalışmayla Q klavyede hızlı yazı yazmak mümkündür. Q klavye dersleri klavye kullanıcılarına bu imkanı sağlamaktadır. Bu eğitimi bir kurslardan, internette bulunan online eğitimlerden, eğitim programlarından ve kitaplardan faydalanarak alabilirsiniz. Q klavye derslerinin sonunda klavyeye hiç bakmadan sadece vücudunuzun kas hafızasından yararlanarak hızlı bir şekilde yazı yazabilirsiniz. Bu sayede işlerinizi daha hızlı bir şekilde tamamlayacak ve zaman kazanacaksınız.

Q Klavye Nasıl Daha Hızlı Kullanılır?

Q klavye kullanarak hızlı yazı yazmak F klavye ile karşılaştırıldığında daha zordur. Ancak Q klavyeyi daha hızlı kullanmak için bazı yöntemler vardır. Öncelikle 10 parmağınızı doğru bir şekilde konumlandırmak daha hızlı yazmanıza olanak sağlar. Sağ elin serçe parmağı Ş tuşunda, yüzük parmağı L, orta parmak K ve işaret parmağı da J tuşunda olduğunda iş kolaylaşır. Sol el içinse serçe parmağın A tuşunda, yüzük parmağın S’de, orta parmağın D’de ve işaret parmağının F tuşunda konumlandırılması önerilir. Son olarak baş parmaklar space yani boşluk tuşunda durduğunda daha kolay bir yazım gerçekleşir. Shift tuşunu serçe parmak ile kullanmak da yazımı hızlandıracaktır. Q klavye ile daha hızlı bir şekilde yazı yazabilmek için parmaklarınızın konumuna dikkat etmekte fayda var. Ayrıca parmaklarınızı doğru konumlandırdığınız için elleriniz ve bilekleriniz daha az yorulacaktır.

Q Klavye Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Q klavyeyi daha hızlı kullanmak istiyorsanız çalışmalarınızda dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri yazarken tuşlara bakmamaktır. Başta çok fazla yanlış yazım yapsanız bile zamanla kas hafızanız gelişecek ve yanlışlarınız azalacaktır. Öğrenmeye başlarken acele etmeyin ve sabırlı olun. Parmaklarınız zamanla Q klavyeye alışacaktır. Alıştıktan sonra yazma temponuzu yükseltmelisiniz. Serçe parmak üzerinde daha fazla çalışmak ve pratik yapmak gerekir. Serçe parmağı klavye üzerinde hareket ettirmek ve kontrolünü sağlamak diğer parmaklara göre daha zordur. Bu yüzden alıştırmaya ihtiyaç vardır. Yazı yazarken klavyedeki tuşların konumlarını zihninizde düşünmek faydalı olacaktır. Yazı yazarken bir ritim oluşturmanız işinize yarayacaktır. Tuş vuruşlarınız olabildiğince eşit aralıklarda olmalıdır. Q klavyede hızlı yazı yazma yeteneği birkaç saat içinde kazanılmaz. Düzenli bir pratik, özenli çalışma ve emek gerektirir. Ayrıca zorlandığınız kısımlarda ya da dikkatiniz dağıldığında mola vermeyi unutmamalısınız.