Katiplik Sınavı Ne Zaman Olur? Sorusu Adalet Bakanlığı tarafından yapılan alımlar ile birlikte oldukça sık sorulan bir sorudur.
Katiplik sınavı, Zabıt, İcra, CTE alımlarına başvuracak olan birçok aday tarafından araştırılmaktadır. Adalet Bakanlığı son yıllarda pandemi dönemi hariç olmak üzere her sene alım gerçekleştirmiştir. Son alım ise 25 Nisan- 11 Mayıs tarihleri arasında olmuştur. Diğer seneleri de değerlendirdiğimizde alımların genellikle Mart ve Mayıs ayları arasında olduğunu görmekteyiz. Sizlere bu yazımızda Katiplik Sınavı Ne Zaman Olur? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız
2024 katiplik sınavı başvuruları, genellikle her sene Mart ayı içerisinde yapılmaktadır. 2023 Katiplik sınavı başvuru tarihlerine baktığımızda 25 Nisan- 11 Mayıs arasında olduğunu görmekteyiz. 2024 katiplik sınavı içinde öngörümüz Mart ve Mayıs ayları arasında olacağıdır. Katiplik sınavına ilişkin olarak kesin tarihleri Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü duyurularından takip edebilirsiniz.
Başvurular E-Devlet üzerinden yapılıyor. Başvuru şartları ve gerekli belgeler de duyuruyla açıklanacak.
Katiplik sınavı, uygulamalı klavye ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamadan oluşuyor. Uygulamalı klavye sınavında, üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazmak gerekiyor. Sözlü sınavda ise genel kültür ve mesleki konularda sorular soruluyor. Kendinizi test etmek için Klavye Hız Testi bağlantısına tıklayıp hızınızı görebilirsiniz. Yine sitemizde birçok çalışmaya katılarak kendinizi katiplik sınavına hazırlayabilirsiniz.
Katiplik, devlet memuru olarak çalışmanın yanı sıra, istikrarlı bir gelir ve iyi bir kariyer imkanı sunan bir meslek. Bu yüzden her sene binlerce kişi bu sınava katılıyor.
Katiplik, mahkemelerde, idari kurumlarda ve diğer resmi kurumlarda yürütülen hukuki işlemlerde kayda geçirilmesi gereken bilgileri birebir kaleme alan kişinin yaptığı meslektir. Katibin bir diğer adı da zabıt katibidir.
Katiplerin görevleri, çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak katiplerin görevleri şunlardır:
Katip olmak için Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen zabıt katipliği sınavında başarı göstermek gerekmektedir. Sınav, uygulamalı klavye ve sözlü sınav (mülakat) olmak üzere iki bölümden oluşur.
Zabıt katipliği sınavına katılmak için, KPSS’den en az 70 puan almak ve mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmak gerekmektedir. Mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmak için, Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sertifika programına katılmak gerekmektedir.
Sınavda başarılı olan adaylar, sözlü mülakata davet edilmektedir. Sözlü mülakatta başarılı olan adaylar, adalet bakanlığında zabıt katibi olarak göreve başlamaktadır.
Katiplik, devlet memuru olarak çalışmanın yanı sıra, istikrarlı bir gelir ve iyi bir kariyer imkanı sunmaktadır. Bu nedenle, bu meslek oldukça popülerdir.
Evet, katiplik sınavı her sene olur. Adalet Bakanlığı, ihtiyaç duyduğu personel sayısını karşılamak için her yıl katiplik sınavı düzenlemektedir. 2023 yılı için yapılan katiplik sınavında, 5000’den fazla zabıt katibi alımı yapılmıştır.
Sınavın her sene yapılması, bu mesleğin oldukça popüler olmasından kaynaklanmaktadır. Katiplik, devlet memuru olarak çalışmanın yanı sıra, istikrarlı bir gelir ve iyi bir kariyer imkanı sunmaktadır. Bu nedenle, her yıl binlerce kişi katiplik sınavına katılmaktadır. Katiplik sınavına katılmak için, KPSS’den en az 70 puan almak ve mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmak gerekmektedir. Mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmak için, Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen sertifika programına katılmak gerekmektedir.
Sınavda başarılı olan adaylar, sözlü mülakata davet edilmektedir. Sözlü mülakatta başarılı olan adaylar, adalet bakanlığında zabıt katibi olarak göreve başlamaktadır.
Katiplik Klavye Sınavı Nasıl Olur? Sorusunun cevabına ulaşmak için bağlantıyı tıklayabilirsiniz.
Katiplik sınavı, Adalet Bakanlığı tarafından her yıl Mart ayı içerisinde yapılmaktadır. Sınav, uygulamalı klavye ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamadan oluşur. 2024 Katiplik sınavı içinse tarihlerin Mart ve Mayıs ayları içerisinde yapılacağı düşünülmektedir.
Uygulamalı Klavye Sınavı:
Uygulamalı klavye sınavında, üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazmak gerekmektedir. Klavye hızı, katiplik mesleği için en önemli becerilerden biridir. Bu nedenle, sınava hazırlanan adayların klavye hızlarını geliştirmeleri gerekmektedir.
Klavye hızınızı geliştirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
Sözlü Sınav:
Sözlü sınavda, genel kültür ve mesleki konularda sorular sorulmaktadır. Sözlü sınavda başarılı olmak için, adayların genel kültürlerini geliştirmelerinin yanı sıra, katiplik mesleği hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Genel kültür soruları, güncel olaylar, tarih, edebiyat, coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, vatandaşlık gibi konulardan oluşabilir. Bu nedenle, adayların bu konularda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Mesleki bilgi soruları, adalet teşkilatı, hukuki kavramlar, duruşma düzeni, tutanaklar, yazışma kuralları gibi konulardan oluşabilir. Bu nedenle, adayların katiplik mesleği ile ilgili bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Sözlü sınavda başarılı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
2024’te de katip alımı olması bekleniyor. Adalet Bakanlığı, her yıl ihtiyaç duyduğu personel sayısını karşılamak için katiplik sınavı düzenliyor. 2023’te 5000’den fazla zabıt katibi ve mübaşir almışlardı. Bu yıl da benzer bir sayı bekleniyor.
KPSS’den en az 70 puan almak ve mesleğin gerektirdiği niteliklere sahip olmak gerekiyor. Meslek için gereken nitelikleri Adalet Bakanlığı’nın düzenlediği sertifika programında öğrenebilirsin. Sınavı kazananlar sözlü mülakata davet ediliyor. Mülakatta da başarılı olursan, zabıt katibi olarak işe başlıyorsunuz.
Katiplik, devlet memuru olarak çalışmanın yanı sıra, istikrarlı bir gelir ve iyi bir kariyer imkanı sunan bir meslek. Bu yüzden, her yıl binlerce kişi bu sınava katılıyor.
Adalet Bakanlığı, her yıl ihtiyaç duyduğu personel sayısını karşılamak için zabıt katibi alımı yapmaktadır. 2023 yılında 5.000’den fazla zabıt katibi alımı yapılmıştı. 2024 yılında da benzer bir sayı ile zabıt katibi alımı yapılması beklenmektedir.
Zabıt katibi olmak, adaletin sesi olmaktır. Mahkeme salonlarında, duruşmaların kaydını tutarak, adaletin tecellisine katkıda bulunmaktır. Zabıt katipleri, adaletin temel taşıdır.
Zabıt katibi olmak için aşağıdaki şartları taşımak gerekmektedir:
Zabıt katibi alımı sınavı, uygulamalı klavye ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.
Uygulamalı klavye sınavında, adayların üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazmaları gerekmektedir. Klavye hızı, zabıt katibi mesleği için en önemli becerilerden biridir. Bu nedenle, sınava hazırlanan adayların klavye hızlarını geliştirmeleri gerekmektedir.
Sözlü sınavda, adaylara genel kültür ve mesleki konularda sorular sorulmaktadır. Sözlü sınavda başarılı olmak için, adayların genel kültürlerini geliştirmelerinin yanı sıra, zabıt katibi mesleği hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Uygulamalı klavye sınavı ve sözlü sınav sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi sonucunda, başarılı olan adaylar zabıt katibi olarak atanmaktadır.
Adalet Bakanlığı, her yıl ihtiyaç duyduğu personel sayısını karşılamak için icra katibi alımı yapmaktadır. 2023 yılında 700 icra katibi alımı yapılmıştır. 2024 yılında da benzer bir sayı ile icra katibi alımı yapılması beklenmektedir.
İcra katibi olmak için aşağıdaki şartları taşımak gerekmektedir:
İcra katibi alımı sınavı, uygulamalı klavye ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamadan oluşmaktadır.
Uygulamalı klavye sınavında, adayların üç dakikada yanlışsız olarak en az doksan kelime yazmaları gerekmektedir.
Sözlü sınavda, adaylara genel kültür ve mesleki konularda sorular sorulmaktadır.
Sonuç olarak, 2024 yılında da icra katibi alımı yapılması beklenmektedir.
YSK, her yıl personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Yüksek Seçim Kurulu katipliği alımları düzenler. 2023’te 70’ten fazla kişi alındı ve 2024’te benzer bir alım beklenir. Başvuru şartları arasında Türkiye vatandaşı olma, kamu haklarından mahrum bulunmama, belirli suçlardan mahkûm olmama, askerlikle ilişiğin olmama ve Devlet Memurları Kanunu’nun genel şartlarına uyma bulunur. Sınav sözlü olmak üzere tek aşamadan oluşur. Adaylara öneriler arasında başvuru şartlarını kontrol etme, YSK’nın resmi sitesinden bilgi edinme, genel kültürü artırma ve sınav sırasında sakin olma bulunur. YSK katiplerinin görevleri arasında seçim kayıtlarını tutmak, sonuçları işlemek ve duyurmak yer alır. Meslek istikrarlı bir gelir ve kariyer imkanı sunar. Adaylardan istenen özellikler arasında dikkatli, titiz, iletişim becerilerine sahip, iş disiplinine uyumlu olma ve vardiyalı çalışma düzenine adapte olabilme bulunur. Klavye hızını artırmak ve genel kültürü geliştirmek için adaylara çeşitli öneriler sunulmuştur.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), her yıl ihtiyaç duyduğu personel sayısını karşılamak için CTE katibi alımı yapmaktadır. 2024 yılında da benzer bir sayı ile CTE katibi alımı yapılması beklenmektedir.
Adaylara tavsiyeler:
Başvuru Tarihi
2024 CTE katibi alımı için başvuru tarihi henüz belli değildir. Ancak, son 3 yıldır Mart, Nisan ayında başvurular alınmaktadır.
2024 katiplik başvuruları, Adalet Bakanlığı tarafından son 3 yıldır Mart, Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilmektedir. 2023 yılı katiplik başvuruları 25 Nisan ve 11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bu bilgilere dayanarak, 2024 katiplik başvurularının da Mart, Nisan ayı içerisinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Ancak, kesin tarih henüz belli değildir. Adalet Bakanlığı tarafından yapılacak bir duyuru ile başvuru tarihleri açıklanacaktır.
Başvuru tarihlerinin açıklanmasının ardından, başvurular E-Devlet üzerinden gerçekleştirilecektir. Başvuru şartları ve gerekli belgeler de aynı duyuruda açıklanacaktır.
16 Comments
Sema
2024 yılında katiplik alımı olacak mı?
admin
2024’te de katip alımı olması bekleniyor. Pandemi dönemi hariç olmak üzere Adalet Bakanlığı, her yıl ihtiyaç duyduğu personel sayısını karşılamak için katiplik alımı yapmaktadır.
Ömer
Zabıt katibi alımı 2024 yılı için kaç kişi olur?
admin
Adalet Bakanlığı 2023’te 5000’den fazla zabıt katibi ve mübaşir alımı gerçekleştirdi. Her sene artan dosya yükü ve azalan personel sayısı göz önüne alındığında 2024 yılı için de benzer bir sayı ile alım yapılacağını tahmin ediyoruz.
Fatma
2024 Katiplik klavye sınavı ne zaman olur?
Klavye ile sözlü mülakat arasındaki süre ne kadardır?
admin
Katiplik klavye sınavı ve sözlü mülakatı arasındaki süre geçmiş yıllara bakıldığında sonuçların açıklanması ve çağırılma süreci ile birlikte bir ay kadar sürmektedir. 2024 yılı katiplik klavye sınavı ve sözlü mülakat sınavı arasındaki süreninde bu şekilde olacağını öngörüyoruz.
ümran
katiplik klavye sınavı 2024 yılı ne zaman olur? Şu anda 100 bandında yazıyorum sınava kadar yükselebilir miyim?
admin
2024 Yılı katiplik sınavının Mart ve Mayıs ayları arasında olacağını düşünmekteyiz. Eğer verimli bir şekilde çalışmaya devam ederseniz sınav sürecine kadar hızlanabilirsiniz. Bunun için; https://katiponline.com/10-adimda-hizli-yazma-teknikleri/ yazımızdan faydalanabilir ve sitemiz üzerindeki çalışma uygulamalarını deneyebilirsiniz.
Hilal
Katiplik klavye sınavı 2024 yılı hangi ayında olur?
admin
Geçmiş yıllarda yapılan alımları değerlendirdiğimizde 2024 Yılı katiplik klavye sınavının Mart ve Mayıs ayları arasında olacağını düşünmekteyiz.
Yağmur
Klavye sınavı ne zaman olur ? Diğer yıllar gibi yine 2024 yılı mayıs ayında mı olur ?
admin
Klavye sınavının Geçmiş yıllarda yapılan alımları değerlendirdiğimizde 2024 yılı içinde Mart ve Mayıs ayları arasında olacağını düşünmekteyiz.
Betül
Merhaba, 2024 kpss lisans sınavına gireceğim ve 2022 kpss sınavına girmediğimi belirtmek isterim buna dayanarak 2024 kpss sınavında gereken puanı aldıktan sonra alımların yazılarınıza göre mart mayıs ayların civarında yapılacağını göz önüne alırsak 2024 sınavına gireceğim için 2025’te mi katiplik sınavına başvuru yapabilirim? Cevaplarsanız çok sevinirim şuan sadece kpss’ye odaklanmış durumda sınava hazırlanıyorum klavyeye çalışamıyorum temmuzdan sonra klavyemi geliştireceğim o yüzden ona göre katiplik sınavı için
admin
Merhaba,
Anladığımız kadarı ile şuanda herhangi bir KPSS puanınız yok. 2024 yılında KPSS sınavına girdikten ve ihtiyacınız olan puanı elde ettikten sonra yapılan alımlara başvuru yapabilirsiniz.
Betül
Yani 2025 de yapılacak olan alımlara sadece başvuru yapabilirim?
admin
Evet yeterli KPSS puanına eriştikten sonra istediğiniz dönemdeki alıma başvuru yapabilirsiniz. KPSS puanınız olmaksızın maalesef katiplik alımlarına müracaat edemezsiniz çünkü alım şartında istenilen bu.