Klavye Sınavı Nasıl Olur?

Klavye Sınavı Nasıl Olur? Sorusu Katiplik mesleğini icra etmek isteyen adaylar için oldukça önemli konular arasında yer almaktadır.

Klavye sınavı genellikle zabıt katipliği, icra katipliği ve cezaevi katipliği olmak üzere kısaca katiplik mesleği ile ilgili olarak hazırlanan adaylarca araştırılan bir konudur. Geçmiş yıllardan günümüze kadar devam eden katiplik alımlarında birçok aday klavye sınavında birbiri ile yarışmaktadır. Hal böyle olunca da, birçok aday klavye sınavının nasıl olduğuna ilişkin olarak araştırmalarını sürdürmektedir. Özellikle zabıt katipliği, icra katipliği ve cezaevi katipliğine müracaat eden adayların Klavye Sınavı Nasıl Olur? sorusunun yanı sıra  çeşitli sorular yönelttiğini bilmekteyiz. Sizlerde klavye ya da uygulama sınavının nasıl olacağına ilişkin olarak araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Klavye Sınavı Nasıl Olur? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Klavye Sınavı Nasıl Olur? | 2024 Katiplik Klavye Sınavı

Klavye Sınavı Nasıl Olur? Katiplik mesleğini icra etmek isteyen adaylar için klavye kullanımı ve adayların girecek olduğu klavye sınavı oldukça önemlidir. Bu sebeple konuya ilişkin en önemli sorulardan birisi de bu sınavın nasıl yapıldığı ve sınav sürecinin nasıl ilerlediği ile ilgilidir. Sınav süreci, adayın KPSS’den 70 veya üzeri bir puan alabilmesi ve komisyonca açıklanacak sıralamaya girmesi ile başlamaktadır. Diğer ön şartları ve KPSS şartını tamamlayan adaylar klavye sınavına girmeye hak kazanmaktadır. Peki, Klavye Sınavı Nasıl Olur? Gelin hep birlikte bakalım.

Klavye Sınavı Nasıl Olur? Sorusuna ilişkin detayları öğrenmek kadar çalışmanın da bu aşamada önemli olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Hemen Klavye Çalışması bağlantısına tıklayarak katiplik metinleri üzerinde çalışma gerçekleştirebilirsiniz.

Klavye Sınavı Nasıl Yapılır?

Klavye Sınavı Nasıl Yapılır? Adalet Bakanlığı klavye sınavından yaklaşık bir veya iki hafta önce metinleri internet sitesi aracılığıyla ilan eder ve bu metinler sınav günü adaylar için kura yolu ile seçilir. Adayların hangi klavyeyi seçecekleri tamamen kendi tercihlerine bırakılır. Genellikle adaylar sınava on veya yirmişer kişilik gruplar halinde alınır ve sınav başlamadan önce adaylara bir veya iki dakikalık kısa bir alışma süresi verilir. Daha sonra 180 saniye yani üç dakikalık sınav süresi başlatılır.

Klavye Sınavı Nasıl Olur?
Klavye Sınavı Nasıl Olur?

Klavye Sınavında Kaç Yazılmalı?

Klavye Sınavında Kaç Yazılmalı? 180 saniye yani üç dakikalık sınav süresi başlatılır ve bu süre zarfında yanlış ve eksik kelimeler dışında adaylardan 90 ve üzeri kelime yazmaları beklenmektedir. Adayın üç dakikalık süre zarfında yazdığı kelime sayısı sınavın başarılı bir şekilde geçilmesinde ve adayın diğer adayların önünde olabilmesinde en büyük etkendir. Eğer adaylar bu sınavda istenilen şartı karşıladılar ise ve aldıkları puana göre sözlü mülakata girebilmeye hak kazandılar ise, adaylar için artık tamamen sözlü mülakat süreci başlamaktadır. Sözlü mülakata ise birime alınacak kişi sayısının tam üç katı aday çağrılmaktadır. Yani şayet bir il komisyonu 10 kişi alacaksa sözlü mülakata girmeye hak kazanan kişi sayısı alımın üç katı olan 30 kişidir. Bu 30 kişi ise klavye sınavından en yüksek yazandan en düşük yazana kadar sıralanan 30 kişiden oluşmaktadır.

Klavye Sınavı Nasıl Olur? Sorusunun yanı sıra sözlü mülakat ile ilgili olarak soru çözmek ve bilgi almak için Mülakat Soruları bağlantısına tıklayabilirsiniz.

Katiplik Klavye Sınavı Nedir?

Klavye uygulama sınavında, bakanlığın sınavdan 1 hafta önce yayınlayacağı metinler veriliyor. Uygulamalı sınavda başarılı olanlardan, sınav birimince doğru olarak kabul edilen kelime sayısı esas alınmak ve 3 dakikada en az 90 net çıkarmak kaydıyla, en fazla net çıkaran adaydan başlanarak atanmak istenilen komisyon için ilan edilen kadronun 3 katı kadar aday mülakata girmeye hak kazanır. Tercihe bağlı olarak sınava F veya Q klavye ile girilebilir. Sınavlar genel olarak imlasız yapılır ve metinler ekrandan yazdırılır.

Adayların uygulama sınavında yanlışsız olarak en az 90 (doksan) kelime yazıp yazmadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış yazılan kelime sayısı ile yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığına dikkat edilir. Bu işlem yapılırken yanlış yazılan kelime sayısının toplam yazılan kelime sayısına oranının yüzde kırktan fazla olması halinde yazılan metnin anlam bütünlüğü şartını taşımadığı kabul edilir.

Klavye uygulama sınavı yapılan meslek grupları şunlardır;

  • Zabıt Katipliği Klavye Uygulama Sınavı
  • İcra Katipliği Klavye Uygulama Sınavı
  • Cezaevi Katipliği Klavye Uygulama Sınavı

Adalet Bakanlığı personel alım ilanında belirtilen ve klavye uygulama sınavı mülakatı olan meslek gruplarını yukarıda belirttik. Bunun yanı sıra artık birçok özel kurum ve kuruluşta da ön mülakat aşaması olarak klavye testinin sağlandığını bilmekteyiz. Klavye Sınavı Nasıl Olur? Sorusunun yanı sıra adayların birçok sorunun cevabını aradığını da bilmekteyiz.

Zabıt Katipliği Klavye Sınavı Nedir?

Zabıt Katipliği klavye sınavı olarak bilinen sınav Adalet Bakanlığı’nın Zabıt, İcra, CTE, Yargıtay ve Danıştay katip alımlarında yapmış olduğu uygulamalı klavye sınavıdır. Bu sınavlara ilişkin metinler Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanmakta ve klavye uygulama sınavından yaklaşık 1 hafta – 10 gün önce duyurulmaktadır. Bakıldığında Adalet Bakanlığı sınır olarak 3 dakika da 90 kelime istemekte olup bunun yanı sıra alım şartlarında belirtildiği üzere klavye sıralamasına girilmesi  gerekmektedir.

Katiplik Klavye Uygulama Sınavı 2024

Katiplik Klavye Sınavı 2024 yılında zabıt katipliği, icra katipliği ve cezaevi katipliğine müracaat eden adaylarca sıkça araştırılan bir konudur.  Her komisyon alımdan önce sınavın yapılacağı yer ve şekline göre ilan metninde açıklamada bulunmaktadır. Bu durum komisyonlar arasında da farklılığa neden olmaktadır. Bizler genelde bilinen ve söylenen bazı yanlışlara değineceğiz. Zabıt katipliği klavye sınavına kalmaya hak kazanan adayların en çok merak ettiği hususlardan bir tanesi de sınavda kullanacakları klavye türüdür. Klavye türü her adliyeye göre değişiklik göstermektedir. Genellikle klavye türleri A4Tech Fstyler FK10, A4Tech KM-720 ve KR 83 gibi modeller kullanılmaktadır. Klavye sınavı nasıl olur? başlığımız altında çeşitli hususlara ayrıntılı olarak değinmiştik, şimdi öncelikle dikkat etmeniz gerekenleri ve sizlerden gelen soruları cevaplandıralım. 

Klavye Sınavında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Klavye sınavında dikkat edilmesi gerekenler arasında; heyecan kontrolü, klavye ve sistem kontrolü gibi unsurlar yer almaktadır. Özellikle sınav esnasında Capslock tuşunun açık ya da kapalı olmasının klavye sınavına giren adaylar tarafından son dönemlerde sıkça kontrol edildiğini ve dile getirildiğini bilmekteyiz. Sizler için deneyim ve yaşanılanlara ilişkin olarak klavye sınavında dikkat edilmesi gereken hususları listeledik;

  • Klavyenin çalışır olup olmadığını kontrol edin
  • Boşluk tuşunun basıp basmadığını kontrol edin
  • Capslock tuşunun açık olup olmadığını kontrol edin

Yukarıda dikkat etmeniz gereken bazı hususlara değindik bunun yanı sıra monitörün sağlıklı bir görüntü vermesi veya oturduğunuz sandalyenin hareket kabiliyetinizi engellememesine dikkat edin. Bunun yanı sıra

  • Heyecanınızı kontrol altına alın
  • Duruş ve bilek pozisyonunuzu iyi bir şekilde ayarlayın
  • Başlamadan önce derin bir nefes alın
  • Yavaş başlayın ve ritmik bir şekilde hızlanın
  • Satır atlamamak adına dikkatinizi dağıtacak şeylerden kaçının

Yukarıda belirtmiş olduğumuz hususlar sizlerin daha iyi bir sınav deneyimi yaşamanız adına oldukça önemlidir. Klavye sınavı nasıl olur? sorusunun teorik kısmına bakıldığı zaman yine aynı şekilde Klavye sınavı nasıl olur? sorusunun pratikteki kısmına da önem verilmesi gerekmektedir çünkü bu yeteneğinizi ortaya koyacağınız bir mülakattır.

Klavye Uygulama Sınavında Heyecanımı Nasıl Yenerim?

Klavye uygulama sınavında heyecanınızı yenmek için öncelikle olumsuz düşüncelerden kurtularak pozitif bir düşünceye sahip olmanız gerekmektedir. Heyecan bu işin doğasında olan bir durumdur ve  muhtemelen heyecanlanmayan kimse yoktur, önemli olan bu heyecanının kontrol altına alınmasıdır. Bunun için evde biriniz başınızdayken prova yapabilir, sitemizde yer alan toplu düello etkinliklerine katılarak yüzlerce kişi ile aynı anda yarışabilirsiniz.

Özellikle heyecanla birlikte parmak titremesi yaşayan kişilerin bu noktada dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü heyecanınızı yenemediğiniz anda parmaklarınızın titremesi ile birlikte yanlış tuş basımı yapacak ve hatta yazamayacaksınız, bu durumun önüne geçebilmek adına öncelikle kendinizi gergin hissettiğinizi kabul edin ancak bu gerginliğin sizin emeklerinizin önüne geçmesine izin vermeyin unutmayın ki sizler gibi binlerce aday aynı heyecanı taşıyor ve bu heyecanını avantaja dönüştüren kişiler bunu başarabiliyor.

Kendi Klavyem ile Mülakata Girebilir Miyim?

Katiplik klavye sınavına hazırlanan birçok adayın alışmış olduğu klavyede sınava girmek istemesi gayet normal ancak bir çok komisyonun buna müsaade etmediğini bilmekteyiz. Bunun için öncelikle mümkünse adliyenizin hangi klavye ile sınav yaptığınız öğrenmeniz gerekmektedir. Bazı adliyeler duyuru kısmında bunu adaylarla paylaşmaktadır. Örneğin Mersin Adliyesi geçmiş dönemde yapmış olduğu duyuruda;

“Uygulama sınavında F klavye olarak A4Tech Fstyler FK10 model klavye,Q klavye olarak A4Tech KM-720 model klavye kullanılacaktır.” açıklamasında bulunmuştur.

Yine Klavye Sınavı Nasıl Olur? başlığı altında yapılan duyurular ile ilişkin bilgileri sizlere sunmuştuk.

Kulak Tıkacı Kullanılmalı Mı?

Katiplik için klavye sınavına girecek olanların sınav esnasında yer alan diğer klavye seslerini duymamak adına kulak tıkacı kullanmak istediklerini bilmekteyiz. Bu aşamada rahatsızlığı olanların sınav görevlilerine danışarak hareket etmesi gerekmektedir. Aksi halde diğer seslerin sizleri heyecanlandıracağını düşünseniz dahi o anki atmosferin verdiği durum ile birlikte birçok adayın çıkan sesleri duymadığı ve doğrudan sınava odaklandıklarını söylemeleri de görünen bir gerçektir. Keza sınavı kazanan adaylar arasında büyük bir çoğunluğunda kulak tıkacı kullanmadığı bilinmektedir. Burada sizlerin yapmanız gereken sesli bir ortamda çalışmayı denemek ve eğer bir rahatsızlık duyuyorsanız, sınav görevlilerin bilgisi dahilinde kulak tıkacı kullanmanızdır.

Sakinleştirici Haplar veya Dideral Kullanılmalı Mı?

Klavye sınavında dideral kullanmak gibi son dönemlerde sosyal medyada yayılan bir algı olduğunu görmekteyiz. Değerli arkadaşlar açıkladığımız üzere bu işin özünde bir heyecan var ve bu heyecanı kontrol etmek durumunda olduğumuzu bilerek kabul etmeliyiz. Doktor kontrolü olmaksızın bu tarz ilaçların kullanılması sağlığınız açısından sizleri riske atacaktır, bunun yerine ilaç kullanmaktansa heyecanınızı yenmeye çalışmanız hem sınavınız için hem de gelecekte yapacağınız bu iş için kazanmış olduğunuz büyük bir erdem olacaktır.

Katiplik Klavye Uygulama Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

Zabıt katipliği, icra katipliği ve cezaevi katipliği klavye uygulama sınavı ile mülakata giren adayların uygulama sınav sonuçları en geç 15.06.2023 tarihine kadar açıklanmıştı, 2024 yılı içinde ne zaman açıklanacağı konusunda merak edilmektedir. Belirtmiş olduğumuz üzere adayların uygulama sınavında yanlışsız olarak en az 90 (doksan) kelime yazıp yazmadıkları tespit edilirken; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış yazılan kelime sayısı ile yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığına dikkat edilir.

Aynı zamanda bu işlem yapılırken yanlış yazılan kelime sayısının toplam yazılan kelime sayısına oranının yüzde kırktan fazla olması halinde yazılan metnin anlam bütünlüğü şartını taşımadığı kabul edilir. Bu durumda adayların sınav kağıtları kontrol edildikten sonra adliyelerin resmi web sitesi üzerinden sözlü mülakata ilişkin olarak hak kazanan adayların listesi yayınlanmaktadır. Sizlerde Klavye Sınavı Nasıl Olur? Sorusuna ilişkin düşüncelerinizi veya merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Klavye Sınavı Nasıl Olur? Sorusunu kısaca sizlere cevaplamaya çalıştık. Sözlü Mülakat Soruları ile ilgili olarak detaylara bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorum Yap

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com