Nihai Karar Verildi Ne Demek?

Nihai Karar Verildi Ne Demek? Son dönemlerde E-Devlet üzerinden dosya takibi yapılması ile oldukça sık araştırılan konular arasındadır.

Nihai karar adli süreçte, dava hakkında karar verilmesi ile görülmektedir. Bu kararların ardından bir tek temyiz ve istinaf gibi haklarınız bulunmaktadır. E- Devlet sistemi üzerinden yapılan dosya takiplerinde birçok vatandaşın “nihai karar verildi” ibaresi ile karşılaştığını görmekteyiz. Hal böyle olunca da birçok kişi tarafından nihai kararın ne olduğu konusunda araştırma yapılmaktadır. Sizlerde nihai kararın ne olduğu hakkında araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Nihai Karar Verildi Ne Demek? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Nihai Karar Verildi Ne Demek?

Nihai Karar Verildi Ne Demek? Sorusu ile ilgili olarak birçok araştırmanın yapıldığını bilmekteyiz. Ceza davalarında sık sık karşımıza çıkan nihai karar verildi ve kimi zaman TV’lerde kimi zaman haberlerde şahit olduğumuz, nihai karar verildi sözü merak edilen bir terim olarak görülmektedir. Bu terimin genel anlamı ile karşılığı, davalarda hakimin verdiği kararın kesin mahkeme sonucu olarak geçtiğinin tebliği anlamına gelmektedir. Herhangi bir davada hakimin verdiği hüküm anlamına gelir. Nihai karar verildi sözünden sonra karar dosyaya aktarıldığı andan itibaren herhangi bir şekilde değiştirilmesi söz konusu olmamaktadır. Bu kararların ardından bir tek temyiz ve istinaf gibi haklarınız bulunmaktadır.

Nihai Karar Verildi Ne Demek?

İstinaf Nihai Karar Nedir?

İstinaf ilk derecedeki mahkemenin kararına ilişkin oluşan şüphe ve itirazları yeniden delil toplayarak ve gerekirse sanık/tanık dinleyerek tekrardan itiraz edilen ve kanunen yanlışlık yapıldığı tespit edilen kısımları araştırır ve düzeltir. Yargılamanın baştan başlaması gibi bir durum söz konusu değildir. Hüküm mahkemesi niteliğinde değil nihai kararı veren mahkemeyi denetleyici niteliktedir. Temyizin aksine tekrardan yargılama sürecinin başlamasına karar veremez. İstinaf dilekçesinde belirtilen istinaf sebepleri dışında inceleme yapılmaz. Yargılamaya tümüyle yeniden başlanmaz sadece hata ve eksik yapıldığı belirlenen yerlerde toplanan deliller ışığında kararın düzeltilmesi ve gerekli yerlerdeki yanlışlıkların giderilmesi görevini görmektedir.

Bunun yanı sıra Ön İnceleme İçin Atama Bekliyor ile ilgili bilgi almak istiyorsanız, bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Temyiz Nihai Karar Nedir?

Mahkemede nihai karar verildi sözünün ardından dosyanın İstinaf mahkemelerine gitmesi hususunda hemfikir olan davalı yakını ve avukatların, olayı İstinaf mahkemesine taşıdıktan sonra oradan da çıkan kararı tekrar incelenmek üzere bir üst mahkemeye taşımalarına Temyiz denir. Bir nevi diğer adı ile üst mahkeme olarak geçmektedir. Başvurunun ardından İstinaf mahkemesinin kararının değiştirilmesi veya bozulması beklentisi içinde beklenir. Mahkeme gerekli görürse kararı bozar ve yargılama sürecini tekrardan başlatabilir. Ancak Temyiz mahkemesinden de kararı bozma talebi gerçekleşmez ise dosyanın nihai kararı ilk veren mahkemenin kararı olduğu gibi uygulanır. Temyize başvururken dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de Temyize başvurma sebebinin dilekçede belirtilmiş olmasıdır. Nihai karar verildi ancak gerekçesi belirtilmeyen dilekçelerin mahkemeler tarafından direkt redde uğradığı görülmüştür. İyi bir dilekçe hazırlamak ve başvuru aşamasında zorluk çekmemek için işini bilen bir avukat ile çalışmak her zaman başvuruda bulunacak taraf için bir artı olarak geçmektedir.

Yorum Yap

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com