Hakim Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Hakim Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir? Sorusu kariyer hedefi olan birçok kişinin araştırdığı konular arasında yer almaktadır.

Hakimlik mesleği birçok kişini ileride olmak istediği hedef mesleklerden bir tanesidir. Geçmiş yıllara nazaran artan hakim ve savcı sayısı birçok kişinin bu mesleğe yönelmesini ve araştırma yapmasını da sağlamıştır. Hal böyle olunca birçok kişi hakimlik ve savcılık mesleği ile ilgili olarak çeşitli araştırmalarda bulunmuştur. Sizlere bu yazımızda Hakim Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Hakim Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir? 

Hakimler hukuki sorunları çözüme kavuşturmakla görevli sorumlulardır. Hakimler hukuki süreci yönetir. Anayasa ve yasaları dikkate alarak hukuki süreçleri yönetirler. Hakimler dosyalarını detaylı bir şekilde incelemekle görevlidirler. Tarafsız olarak karar vermek ve aynı şekilde tarafların sunduğu bilgi ya da belgeleri dava dosyasına tarafsız bir şekilde ekleyerek tarafsız bir karar vermek zorundadırlar.

Hakim Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?
Hakim Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Nedir?

Hakim Olma Şartları

Hakim olmak için bazı şartlar bulunmaktadır Bu şartlardan ilki ise gerekli eğitimleri almış olmaktır hakimlik temel olarak ikiye ayrılmaktadır adliye yargı ya da idari yargı alanında çalışmakla görevlidirler adli yargı ve idari yargıyı birlikte yürütemez adli yargı ve idari yargıdan yalnızca birini seçmek zorundadırlar hakim olmak için birçok aşama bulunmaktadır Bu aşamalardan ilk eğitim ise 4 yıllık eğitim veren hukuk fakültesi mi bitirmektir diğer şartlar ise şu şekildedir:

  • 4 yıllık eğitim veren Hukuk fakültesinden mezun olmak
  • Veya dengi okullardan mezun olmak
  • ÖSYM’nin hazırladığı hakimlik sınavından başarılı olmak
  • Mülakatı geçmek

Bu şartlardan bazılarıdır. Eğer hakimliğe başvuran kişi hukuk fakültesi mezunu değilse dengi okullar olarak Siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler, İktisat ya da Maliye fakültelerini bitirmesi gerekmektedir. Bu fakültelerden mezun olan kişiler Adalet Bakanlığı ve ÖSYM’nin hazırladığı hakimlik sınavından atanmak için yeterli puanı almalıdırlar. Stajyer olarak çalıştıktan sonra idari veya adli yargı alanından birine aslı olarak göreve atanır.

Hakim Görev ve Sorumlulukları

Hakimlerin birçok görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Görevlerinden ilki dava dosyalarına detaylıca incelemek ve davaya girmeden önce bilgi sahibi olmaktır. Gerektiği yerde bilirkişinin de bilgisine başvurabilir. Hakimler tarafsız olarak karar almak zorundadır. Yeni düzenlemeleri takip etmek ve kararlarını ona göre vermeleri gerekir. Dava hakkında Türk milleti adını hüküm verirler. Tarafların, tarafların temsilcilerinin ve savcılık makamının bilgi ve belgelerini dava dosyasına eklemekle görevlidir. Yeni çıkan yasaları takip ederek davalarında güncel kararlar vermek zorundadır.

Bunun yanı sıra Savcılık nasıl bir meslektir? Sorusu ile ilgili olarak araştırma yapıyorsanız, bağlantıya tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.

Hakim Maaş Ücretleri

Hakim maaşları memur dereceleri ve yaptıkları işlere bağlı olarak değişim göstermektedir. 8. derece hakimleri mesleği yeni başlayan hakim ve savcılardır. Maaşları 2022 yılında yaklaşık 12.500 TL’dir. 7. dereceden olanlar ise 3 yıl deneyimi olan hakimlerdir ve ortalama 13.500 TL maaş almaktadırlar. 3. dereceden Hakimler ise mesleğinde 10 yılı aşmış kişilerdir. 15.200 TL maaş almaktadırlar. 2. derece 13 yıl deneyimi olan hakimlerin maaşı yaklaşık 15700 TL’dir. 1 derece yani 24 yıl deneyimi olan hakim maaşları ise 35 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Son olarak ise 1. sınıfa ayrılmış hakimler yaklaşık 18 yıl deneyimi olan kişilerdir. Maaşları ise 18.000 ve 28.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Yorum Yap

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com