Ceza Mahkemesi Çeşitleri Nedir? Sorusu hukuki terimlere aşina olmak isteyenlerin sıklıkla araştırdığı konular arasında yer almaktadır.
Ceza mahkemeleri adli yargı mahkemelerinin iki çeşidinden biridir. Bir diğeri de hukuk mahkemeleridir. Ceza mahkemesi ne demek? sorusunu, ceza verilmesi gereken suç ya da suçlar gerçekleştiğinde kararı alacak mahkemeler olarak cevaplandırmak mümkündür. Ceza Mahkemesi denilince ilk akla gelenler; Ağır Ceza Mahkemesi ve Asliye Ceza Mahkemesi olsa da, görev niteliği bakımından Çocuk Mahkemesi ve İnfaz Mahkemesi gibi birçok mahkemenin de ceza mahkemeleri arasında yer aldığını söylemek mümkündür.
Ceza mahkemelerinde, ceza kararı içeren, belli bir mahkeme görevine girmemiş tüm suç içeren davalara bakılmaktadır. Ceza mahkemeleri tüm il merkezlerinde ve bu illere bağlı ilçelerde bulunmakta veya yargı çevresine yakın bir adliye içerisinde yer almaktadır. Sizlerde Ceza Mahkemeleri ile ilgili olarak araştırma yapıyor ve bilgi edinmek istiyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Ceza Mahkemesi Çeşitleri Nedir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
Ceza Mahkemesi Çeşitleri; Ağır Ceza Mahkemesi, Çocuk Mahkemesi, Asliye Ceza Mahkemesi ve İnfaz Hakimliğidir. Ceza mahkemesi nasıl olur? diye düşünüldüğünde ise, temel olarak herkese açık bir mahkeme şeklidir. İlgili ya da ilgisiz herkes katılabilir ve duruşmaları izleyebilmektedir. Ceza mahkemesi mahkemenin iddianameyi kabulü ve okunması ile başlar. Kararın okunmasını takiben tanıklar salondan çıkartılır. Ceza mahkemeleri çeşitleri ise şu şekildedir;
Ayrıca Hukuk Mahkemeleri Çeşitleri ve Görevleri Nedir? Sorusunun cevabını arıyorsanız, bağlantıya tıklayarak detaylara ulaşabilirsiniz.
Ağır Ceza Mahkemeleri, ceza mahkemeleri arasında en popüler olan mahkemedir. Ağır ceza mahkemeleri kanunlar dahilinde en ağır cezaların olduğu davalara bakan mahkemedir. Bir suçun ağır cezada yargılanıp yargılanmayacağı suçun ne olduğu ve ceza miktarının ne olabileceği kriterlerine göre belirlenmektedir. Sanık 18 yaş altında ise de çocuk ağır ceza mahkemesine verilir. Ceza Mahkemesi çeşitleri arasında Ağır Ceza Mahkemesi en çok bilinen Mahkemeler arasında yer almaktadır.
Ağır ceza mahkemeleri hangi davalara bakar? sorusunu ise üç ana kriter çevresinde değerlendirmek mümkündür. İlk kriter; özel kanunlardan dolayı net bir şekilde başka bir mahkemeye verilmediği sürece, kasıtlı adam öldürme, ağır durumda yaralama, ölüme neden olma, gasp ve yağmalama, irtikap, zimmet, rüşvet, evrakta sahtecilik, dolandırıcılık, hileli iflas gibi suçların davaları ağır ceza mahkemelerinin görevidir.
İkinci kriter; TCK’da yer alan bazı özel durumlar ile ilgili suçlar yani, devlet egemenliğine karşı işlenen suçlar, anayasal düzenle karşı işlenen suçlar, milli savunmaya yönelik suçlar, devlet sırları ile ilgili suçlar, terörizm ile ilgili suçlar ağır cezanın kapsamına girmektedir. Üçüncü kriter ise; müebbet ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ya da on yıldan fazla ceza verilebilecek tüm suçlar ağır ceza mahkemesinin sorumluluğundadır.
Ağır ceza mahkemelerinde karar almak için, yapı olarak bir başkan ve minimum iki üye bulunması gerekmektedir. Duruşmalarda başkan, iki üye ve savcının katılımları mecburidir. Kararlar müzakereler neticesinde alınmaktadır. Üyeler fikirlerini söyler ve sonuçta başkan topladığı oylar ile son kararını belirler ve beyan eder.
Asliye ceza mahkemelerindeki ceza yargılama sistemi içindeki temel mahkemelerin başında gelmektedir. Diğer mahkemelerin tanımına girmeyen tüm davalarla asliye ceza mahkemeleri ilgilenmektedir. Ceza yargılama sorumluluğu esasında olan mahkemeler asliye ceza ve ağır cezalardır. Bunların dışındakiler özel kanunlara göre kurulmuş mahkemeler olmaktadır. Asliye Her mahkemenin kendine has bazı görev kuralları vardır.
Ceza mahkemesinin görevlerinin belirlenmesindeki temel kriter, ceza gerektiren bir durumun olmasıdır. Hangi ceza mahkemesinin ilgileneceği ise, on yıl altında ceza gerektiren durumlar asliye cezanın, on yıl üzeri ceza gerektiren durumlar ise ağız cezanın sorumluluğundadır kanun maddesi ile belirlenmiştir. Mahkemelerin belirlenmesinde hafifletici neden ya da ağırlaştırıcı neden gibi kriterler değil de sadece ilgili cezanın üst sınırı dikkate alınmaktadır. Kanunlar hangi mahkemeye görev verirse o mahkeme davayı üstlenir. Ağır ceza ve diğer özel özel mahkemelerin tanımları dışındaki tüm davalar asliye ceza mahkemesinin sorumluluğuna kalmaktadır. Ceza Mahkemesi çeşitleri arasında Asliye Ceza Mahkemesi en çok bilinen Mahkemeler arasında yer almaktadır.
Asliye ceza mahkemeleri; tehdit, hakaret, kasıtlı ya da ihmal ile yaralama, şantaj, basit dolandırıcılık, mala zarar, güveni kötüye kullanma, uyuşturucu kullanımı ve satışı, özel hayat gizliliği, yalancı şahitlik ve iftira suçu gibi suçlar başta olmak üzere birçok suçla görevlendirildiğini görmek mümkündür. Asliye ceza mahkemeleri yargılama işlemlerini tek hakim sistemi ile yapmaktadır. Birçok ilçede bile birden çok asliye ceza mahkemesi bulunmaktadır. İş durumu ve ceza davası sayısı bakımından bakılarak birden çok mahkeme kurulabilmektedir. Bu mahkemelerde bir hakim ve bir savcı mevcuttur.
Yargıç ve savcı tarafından özel eğitiminden geçirilen, suç işlemiş, sosyal çalışma uzmanının rapor verdiği ve yönlendirebildiği özel bir ceza mahkemesi çeşididir. 2005 yılında kanun halini alan Çocuk Koruma Kanunu çocuğun tanımını; ergin olsa bile henüz erken yaşta olan, on sekiz yaşını henüz doldurmamış kişiler olarak yapmaktadır. Yani çocuk mahkemelerinde on sekiz yaşın altındakiler yargılanabilmektedir. Bulundukları il ya da ilçenin adıyla adlandırılırlar.
Örneğin; Üsküdar 1.Çocuk Mahkemesi gibi. Her il ve nüfus oranına göre ilçelerde çocuk mahkemeleri kurulmaktadır. Çocuk mahkemelerinde, asliye ceza mahkemesi kapsamına da giren ama çocukların işlediği suçlar yargılanmaktadır.
Ağır ceza görev alanına giren suçlar ise çocuk ağır ceza mahkemelerince bakılmaktadır. Çocuk mahkemelerinde görev alan hakim ve savcılarda özel olarak çocuk konusunda eğitimli, çocuk psikolojisi ve sosyal hizmetler eğitimleri almış, çocuk hukuku alanında uzmanlaşmış kişilerden seçilmektedir. Yargılama sisteminde de normal kişilere göre çocuklar için bazı farklılıklar mevcuttur. En önemlisi bir Cumhuriyet başsavcılığı dahilinde çocuk bürosu kurulmuş olmasıdır. Bu bürolar, suça meyil eden çocukların neden bunu yaptıklarına dair incelemeleri yürütme, çocukla ilgili acil tedbirler alma ve eğitim, iş, barınma gibi düzenlemeleri yapmak ile görevlidirler.
Ceza Mahkemesi çeşitleri yazımıza ek olarak Mahkeme Nedir? Mahkeme Çeşitleri Nelerdir? Sorusunun cevabına bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İnfaz mahkemeleri, ceza infazının gerçekleştiği cezaevlerindeki hükümlüler ile ilgili idari olarak yapılan tüm işlemler ve faaliyetlere karşı gerçekleşen şikayetlerin değerlendirildiği yerlerdir. Yetkili kişi ise infaz hakimliğidir. İnfaz hakiminin görevleri; hükümlülerin infazları, kontrol altında tutulmaları, açık tutuk evlerine sevkleri, izin, nakil ve tahliyeleri gibi işlemlerin incelenip sonuca başlamaktır. Ceza Mahkemesi Çeşitleri ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz bir şekilde bilgi vermeye çalıştık. Sizlerde Ceza Mahkemesi Çeşitleri ile ilgili olarak görüşlerinizi bizlere yorum kısmından iletebilirsiniz.
Ceza Mahkemesi Çeşitleri ve Görevleri ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. Ceza mahkemelerini kısaca özetleyecek olursak, ceza kararı içeren, belli bir mahkeme görevine girmemiş tüm suç içeren davalara bakan mahkemeler olarak adlandırabilmek mümkündür. Ceza mahkemeleri tüm il merkezlerinde ve bu illere bağlı ilçelerde bulunmakta veya yargı çevresine yakın bir adliye içerisinde görevlerini sürdürmektedir. Sizlerde ceza mahkemesi çeşitleri ve görevleri konusunda düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.