Zabıt Katipliği İçin Hangi Sertifikaya İhtiyaç Var? Sorusu son dönemlerde zabıt katibi adaylarınca araştırılan bir konu haline gelmiştir.
Adalet Bakanlığına bağlı olarak görevini sürdüren zabıt katipleri, adliyelerdeki yasal işlemlerin, kararların dosyalanmasında ve bu dosyaların kayıt işlemlerinden sorumlu olan devlete bağlı adliyelerde görev alan kamu personelleridir. Zabıt katibi olabilmek için öncelikli olarak belirli şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar; KPSS Puanı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve bilgisayar sertifikası gibi bazı şartlardır. Sizlere bu yazımızda Zabıt Katipliği için istenilen sertifikaya ilişkin olarak bilgi sunmaya çalışacağız.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta; “…en son başvuru tarihi itibarıyla Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olmak….” Adalet Bakanlığı alım ilanında bu şekilde belirtmektedir. Üniversiteler bir kamu kurum ve kuruluşudur. Özel Kursların bu niteliğe haiz olmasına dikkat ediniz. Ayrıca ilanda doğrudan Sertifika olarak belirtilmektedir. Aldığınız belgenin Katılım Belgesi olmaması gerekmektedir.
Yetenek Akademi ve Danışmanlık ve Katip Online iş birliği ile hızlı ve güvenilir bir şekilde Üniversite Onaylı Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası için Katip Online İnstagram hesabımızdan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Zabıt Katipliği İçin Hangi Sertifikaya İhtiyaç Var? Zabıt katibi olabilmek için öncelikli şartlardan birisi en az lise mezunu olmak ve KPSS’den 70 veya üzeri bir puana sahip olabilmektir. Bu şartın dışında ise adayın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, görevinde sorun yaratacak herhangi bir hastalığa sahip olmaması, bir yıl veya üzeri kasten işlenmiş suçlardan bir hapis cezası almamış olması ve askerlik ile hiçbir ilişkisinin bulunmaması gibi birtakım şartlar da mevcuttur.
Bütün bu şartlar dışında ise adayın klavye ve sözlü mülakat sınavlarından başarıyla geçmiş olması gerekmektedir. Üç dakikada 90 ve üzeri kelime yazılması gereken klavye sınavına girebilmek için yukarıda bahsedilen şartlara ek olarak adayın “bilgisayar” veya “daktilo” sertifikalarından birine sahip olması gerekmektedir.
Zabıt katipliği için veya en son başvuru tarihi itibariyle Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca (Örn: Devlet ve Vakıf Üniversiteleri) düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip olanlardan ayrıca bir sertifika istenmez. Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulları, meslek yüksekokullarının adalet bölümü, adalet önlisans programı, adalet meslek lisesi veya diğer lise ya da dengi okulların ticaret veya bilgisayar bölümlerinden mezun olanlar, açık veya örgün öğretim fark etmeksizin sertifikadan muaf tutulurlar. Bunların dışında, örgün olmak kaydıyla, en az lise veya dengi okul mezunu olup, daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgeleyenlerden (transkript) sunmalıdır.
Aday eğer lise veya üniversite eğitimi kapsamında herhangi bir bilgisayar dersini başarı ile geçtiyse bunu ispatlamak zorundadır. Eğer böyle bir ders almadıysa veya alıp da geçemediyse adayın yukarıda bahsedilen iki sertifikadan birine sahip olması gerekmektedir.
Bunun yanı sıra Katiplik İçin Bilgisayar Sertifikası ile ilgili olarak bilgi almak için bağlantıya tıklayabilirsiniz. Ayrıca bağlantıdan Bilgisayar Sertifikası yerine geçen dersler, hangi kurumlardan alınması gerektiği ve gerekli olan tüm evraklar ile ilgili olarak da detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Zabıt Katipliği bilgisayar kurs sertifikaları geçerli mi? Sorusu son dönemlerde zabıt katipliğine başvuracak adayların sıkça araştırdığı sorular arasında yer almaktadır. Belirli kurslar ve halk eğitim merkezleri aracılığı ile bütün adayların bu sertifikalara sahip olabilmesi mümkündür. Bu kurslar sayesinde aday sertifika almakla birlikte eğer kurslardan yeteri kadar verim alabilirse klavyeye alışma ve klavyede hızlanma konusunda da kendini oldukça iyi bir yönde geliştirebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta alınan kursun Zabıt Katipliği aşamasında geçerli olup olmadığıdır. Bu hususu gerek başvuracağınız komisyondan gerekse ilgili kurs veya halk eğitim merkezlerinden öğrenebilirsiniz.