Zabıt Kâtibi Nedir? Nasıl Zabıt Katibi Olunur? Sorusu son dönemlerde yapılan alımlar ile birlikte oldukça merak edilen bir konu olmuştur.
Zabıt katibi, icra katibi, noter katibi, seçim katibi gibi birçok katiplik branşı ile karşılaşmanız mümkündür. Bunun yanı sıra tüm bunlarda mahkeme katibi, savcılık katibi gibi birçok alana ayrılmaktadır. Birçok kişi tarafından katiplik sadece yazmaktan ibaret olarak bilinse de, iş farklılığı ile birlikte diğer kurumlara nazaran daha nitelikli bir işe sahip personel olduğunu söyleyebilmek mümkündür. Bilgisayara ve klavyeye hakim oluşu ile bilinen katipler aynı zamanda özverili bir şekilde çalışan bu personeller, sürekli bir sonraki gün ne yapacağını düşünerek pratik düşünme, nasıl mesaiye kalmadan daha hızlı bir şekilde işleri bitirebilirim diye kendisini heba etme gibi birçok özelliğe de sahiptir. 🙂 Sizlere bu yazımızda Zabıt Katibi Nedir? Nasıl Zabıt Katibi Olunur? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
Zabıt katipliği, Türkiye Cumhuriyeti adliyelerinde görülen duruşmalarda aynı zamanda seçim kurullarında ve icra dairelerinde yazı işlerinden ve dosyalamaların yapılmasından sorumlu görevli kişidir. Hali hazırda ülkemizde görülmekte olan davaların sayısının ciddi derecede artmasıyla bu işe olan ihtiyaç ve talep büyümüştür.
Zabıt katibi nasıl olunur? Öncelikle zabıt katibi olmak için bazı gerekli şartları taşımanız gerekmektedir. Bunlar örneğin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, 35 yaşını doldurmamış olmak, erkek adaylar için askerlik durumunun engel olmamasıdır. Ardından KPSS’den belirtilen ilgili puan türünde 100 üzerinden en az 70 puan almak zorunludur. Bu puanı aldıktan sonra Adalet Bakanlığı’nın yapacağı yazılı sınavdan geçmeniz gerekmektedir. Adalet Bakanlığı’nın da yapmış olduğu yazılı sınavdan geçtikten sonra tekrardan Adalet Bakanlığı’nın yapacağı sözlü sınava girmeniz gerekecektir. Bakanlığın yapacağı bu sınav kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır bunlar, sözlü ve uygulamalı sınavlardır. Uygulamalı sınavda klavye hızınız da test edilecektir ki bu meslek grubu için olmazsa olmaz becerilerden bir tanesi klavye hızıdır. Ardından sözlü sınavdan da geçer puanı aldıktan sonra Zabıt katibi olmaya hak kazanacaksınız.
Zabıt Katipliği Sözlü Mülakat Çalışma Notları özel olarak derlenmiştir. Sorulara geçmeden önce bu bilgilere vakıf olmanız sizlere avantaj sağlayacaktır. Zabıt katibinin görevleri konusunun yanı sıra diğer kalem arkadaşları ve amiri olan mübaşir ve yazı işlerinin görevlerinin bilinmesi gerekmektedir. Hemen sizlere kısa ve öz bir şekilde b u görevlerden bahsedelim.
Sözlü mülakat testine ulaşmak için Katip Online Mülakat Soruları bağlantısına tıklamanız yeterli olacaktır.
Zâbıt katibi maaşları her yıl enflasyon oranına göre zamlanırlar ve bu değişiklik göstermektedir. Zâbıt katibi maaşları kişinin hizmet süresi ve ekstra durumlara göre de değişiklik göstermektedir. Zâbıt katibi maaşı 2022 yılında en düşük 6050 TL olarak belirlenmiştir. Ancak enflasyon ve diğer durumlara göre bu maaş değişiklik gösterebilmektedir.
Görevleri
Zâbıt katibinin görevleri arasında;
Gibi görevleri bulunmaktadır.