İlk Kadın Mübaşir Kimdir?

İlk Kadın Mübaşir Kimdir? Sorusu son dönemlerde yapılan mübaşirlik alımları ile birlikte oldukça merak edilen bir hal almıştır.

Mübaşirlik mahkemelerde duruşmaya katılacak taraflara ve tanıklara çağrıda bulunan, hakimin emir ve beyanlarını bildiren, gerekli evrak ve dokümanların takibini yapan kişilere verilen isimdir. Çağırıcı olarak anılan bu meslek grubu son zamanlarda yapılan alımlar ile birlikte oldukça ilgi odağı haline gelmiştir. Bunun yanı sıra kadın mübaşir alımında yapılan yükselişte bu mesleği merak edenler için ilk kadın mübaşirin kim olduğuna dair merak uyandırmıştır. Sizlerde ilk kadın mübaşirin kim olduğuna ilişkin olarak araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda İlk Kadın Mübaşir Kimdir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

İlk Kadın Mübaşir Kimdir?

İlk kadın mübaşir 1997 yılında Ankara Adliyesinde mübaşir olarak görev yapmaya başlayan Nurten Koç olmuştur. Nurten Koç Ankara’da Adalet Bakanlığının konuk evinde çalışmakta iken kızının kreş eğitimi için Ankara Adliyesi’ne tayinini istemiştir. O dönem içerisinde Ankara Adliyesindeki tek boş kadro olarak mübaşirlik görevine tayin edilmiştir. Kendisine gelen tepkilere rağmen görevine başlamıştır.

İlk Kadın Mübaşir Kimdir?
İlk Kadın Mübaşir Kimdir?

Mübaşir Görev ve Sorumluluğu

“Çağrıcı” olarak da adlandırılan Mübaşirler, mahkemelerde duruşmaya katılacak taraflara ve tanıklara çağrıda bulunan, hakimin emir ve beyanlarını bildiren, gerekli evrak ve dokümanların takibini yapan kişilerdir. Mübaşirler, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde görev alan, duruşmanın disiplininden sorumlu kişilerdir. Duruşma boyunca hakime yardımcı olurlar ve genel anlamda duruşma işleyişinin sağlıklı olarak yürütülmesinden sorumludur.

  • Tek çalışma yerleri adliyedir.
  • Mahkemede görev yapar.
  • Adliye dışında hiçbir yerde ya da özel sektörde çalışamaz.

Mübaşirler, duruşmadan önce dava dosyalarını savcıya iletir. Arşive götürülecek veya arşivden getirilecek olan evrakları düzenler. Tebligatların kişi ve kurumlara ulaşması için postalama işlemlerini yapar. Evrakları düzenli şekilde dosyalar. Mahkeme tarafından yazılan yazıları zimmet defterine kaydederek ilgili birimlere teslim eder. Duruşma salonunda disiplini sağlar. Mahkeme öncesinde ve sonrasında gerekli işlemleri yapar.

Bunun yanı sıra Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar? Sorusunun detaylarını öğrenmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Mübaşir Nasıl Olunur?

Mübaşir alımlarında Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmiş olma zorunluluğu vardır. Mübaşir olmak isteyen kişiler KPSS sınavından en az 70 puan almak zorundadır. Bununla beraber başvurmak isteyen kişinin öğrenim derecesinin en az lise mezunu olması gerekir. Alım şartlarından bir diğeri ise kişinin yaş durumunu kapsar. Bu kadro özelinde başvuru yapacak kişinin 35 yaşını henüz bitirmemiş olması gerekir. Başvuru yapan erkek adayların askerlikle ilişiğinin bulunmaması da aranan şartlar arasındadır. Ayrıca mülakatı başarılı bir şekilde tamamlaması gerekmektedir. Sorulan bazı mülakat soruları şunlardır;

  • Mübaşir Nedir?

Cevap:  Mahkemelerde duruşmaya girecek davalı/davacı kişilere ve tanıklara çağrıda bulunan, hakimin emir ve beyanlarını bildiren, gerekli evrak ve dokümanların takibini yapan kişiye denir.

Mübaşir Maaş Ücretleri 

Göreve henüz yeni başlayan lise mezunu mübaşirlerin maaşı genellikle ortalama kazançların biraz daha aşağısı olmaktadır. Kamu mesleklerinde mesleki kıdemi olmayan ve de 13/3 memurluk lise mezunu mübaşir maaşı ortalama 7 bin 840 TL ile 8 bin 500 TL arasında oynamaktadır. 2022 Temmuz ayı ek zammı ile birlikte lisans mezunu mübaşir maaşı en düşük 22 bin 200 TL – en yüksek maaş 25 bin 850 TL civarına ulaşmıştır. Buna ek olarak, mübaşirin evli olması, çocuğunun olması, liyakat derecesi, çalıştığı il gibi detaylar doğrultusunda maaşı değişebilmektedir. Yine gelecek olan 2024 zamları ile birlikte bu tutarlarda değişiklik olacağını söylemek mümkündür.

2024 yılı Ocak ayı içerisinde yapılan güncelleme ile birlikte mübaşir maaşlarının tahmini olarak 30.000 TL ile 35.000 TL arasında olduğu görülmektedir.

İlk Kadın Mübaşir

İlk kadın mübaşir ile ilgili olarak edinmeniz gereken bilgileri sizlere kısa ve öz bir şekilde sunmaya çalıştık. Başarılı ve özverili bir şekilde birçok meslek grubunda faaliyet gösteren kadınların adliye içerisinde de bu başarılarını sürdürdüğünü görmekteyiz. Mübaşirlik mesleği adliyenin bel kemiği olan meslekler arasında yer almaktadır. Ankara Adliyesinde mübaşir olarak görev yapmaya başlayan Nurten Koç’un da bu görevini başarılı bir şekilde sürdürmüş olduğunu düşünmekteyiz.  Bu haliyle çeşitli Mahkemelerde görev yapan mübaşir ve katip ikilisinin ayrılmaz bir bütün olduğunu ve kalem teşkilatının düzenli bir şekilde yürütülebilmesi adına tam bir koordinasyon içerisinde çalıştıklarını dile getirebiliriz. Sizlerde mübaşirlik mesleği ile ilgili olarak düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Yorum Yap

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com