Adalet Bakanlığı personel alımında büyük değişiklik, 2025 yılında yapılacak olan zabıt katibi, icra katibi, CTE katibi, mübaşir ve İKM olmak isteyen birçok kişiyi ilgilendiren büyük gelişmeler yaşandı.
30 Mayıs 2025’te yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle birlikte, 10/7/2003 tarihli ve 25164 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinde büyük değişiklikler yaşandı. Zabıt katibi, icra katibi, CTE katibi, mübaşir ve İKM olmak isteyen birçok kişiyi ilgilendiren bu büyük değişiklikler alım ilanının habercisi olarak gösterildi. Yapılan değişiklik ile birlikte mezuniyet kriterleri, sertifika kriteri, kontenjanlar ve öncelikler gibi birçok husus değişti. Sizler için öncesi ve sonrası olmak üzere yapılan değişiklikleri ayrıntılı bir şekilde hazırladık.
Adalet Bakanlığı personel alımında büyük değişiklik, 10/7/2003 tarihli ve 25164 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinde yer alan hususların 2014 ve 2020 yıllarında değişikliğe uğradığını görmüştük. 30 Mayıs 2025’te yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğiyle birlikte birçok unsurun yeniden düzenlendiği görüldü. Bu durum alım ilanının belirlenen kriterlere göre kısa zamanda yayınlanacağı sinyalini de verdi. Şimdi yapılan düzenlemeleri eski ve yeni olarak ayrı ayrı değerlendirelim. Ayrıca İlanı Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü resmi sitesinden takip edin!
10/7/2003 tarihli ve 25164 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Adalet Bakanlığı Memur Sınav, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 6. maddesinin a ve b fıkrasındaki değişiklikleri mülga ve yeni düzenleme olarak ayrı ayrı bizleri ilgilendiren kısımları kısaca iletelim.
Mülga:
6) Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadrolarına atanabilmek için;
a) (Değişik:RG-8/12/2020-31328)Fakülte veya yüksekokulların bilgisayar bölümü, adalet meslek yüksekokulu veya meslek yüksekokullarının adalet, adalet ön lisans veya ceza infaz ve güvenlik hizmetleri programı, lise veya meslek liselerinin adalet alanı ve ilgili mevzuat uyarınca bunlara denkliği kabul edilen program veya alanları ile diğer lise ve dengi okulların bilgisayar veya bilişim teknolojileri alanlarından mezun olmak,
b) En az lise veya dengi okul mezunu olup, (Ek ibare:RG-6/5/2014-28992) daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya başvuru tarihinde Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurumu ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip bulunmak,
Yeni düzenleme:
6) Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadrolarına atanabilmek için;
a) En az lise veya dengi okul mezunu olmak,
b) Uygulamalı sınavdan en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için ilgisine göre sınav kurulu veya Adalet komisyonu tarafından kura yöntemiyle belirlenerek adaylara verilen ya da uygulamalı sınav programı üzerinden otomatik olarak seçilen bir metinden bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız ve tekrarsız en az doksan kelime yazmak, (Bu bende göre yapılacak uygulamalı sınavda başarılı sayılabilmek için; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış yazılan kelime sayısı, yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları ile kelime atlama nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığına dikkat edilir. Bu işlem yapılırken yanlış yazılan kelime sayısının toplam yazılan kelime sayısına oranının yüzde yirmi beşten fazla olması veya toplam 22 ve üzeri kelime atlanması halinde yazılan metnin anlam bütünlüğü şartını taşımadığı kabul edilir. Uygulama birliğini sağlamak üzere Bakanlıkça değerlendirmeye ilişkin kriterler belirlenebilir.)”
Yeni düzenleme:
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“Koruma ve güvenlik görevlisi kadrosuna ilk defa atanacaklar merkezi sınava girip en az 60 puan alanlar arasından, diğer kadrolara ilk defa atanacaklar ise merkezi sınava girip en az 70 puan alanlar arasından, adalet komisyonlarınca sözlü veya gerektiğinde uygulamalı ve sözlü sınav sonucuna göre seçilirler.”
“Zabıt kâtibi, mübaşir ve cezaevi kâtibi kadroları için hukuk fakültesi, adalet meslek yüksekokulu veya meslek yüksekokullarının adalet, adalet ön lisans programı veya lise veya meslek liselerinin adalet alanı ve ilgili mevzuat uyarınca bunlara denkliği kabul edilen program veya alan mezunlarına; infaz ve koruma memuru kadroları için ceza infaz ve güvenlik hizmetleri program veya alanı ve ilgili mevzuat uyarınca buna denkliği kabul edilen program veya alan mezunlarına ilan edilen kadro sayısının yüzde ellisini aşmamak üzere kontenjan belirlenebilir. Kontenjan belirlenmemiş ise ikinci fıkra uyarınca seçim yapılırken bu fıkrada belirtilen kadro ve mezuniyetlere öncelik tanınır.
Kontenjan belirlenmesi durumunda; ilgili mezuniyetler, kadro unvanları ve kontenjan sayıları ilanda belirtilir.”
Yeni düzenleme:
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 14- Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadrolarına yapılacak atamalar hariç, merkezi sınavda alınan puanlar esas olmak kaydıyla en yüksek puandan başlayarak her bir öğrenim düzeyi için ayrı ayrı olmak üzere, ilân edilen kadro sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son adayla aynı puana sahip olan adayların tamamı sözlü sınava alınır.
Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadrolarına yapılacak atamalarda merkezi sınavda alınan puanlar esas olmak kaydıyla en yüksek puandan başlamak ve her bir öğrenim düzeyi için ayrı ayrı olmak üzere, ilan edilen kadro sayısının on katı aday uygulamalı sınava çağrılır. Son adayla aynı puana sahip olan adayların tamamı uygulamalı sınava alınır. Uygulamalı sınavda başarılı olanlar arasından doğru kelime sayısı esas alınmak kaydıyla en fazla doğru kelime yazan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son adayla aynı sayıda doğru kelime yazan adayların tamamı sözlü sınava alınır.
Boy ve kilo şartı aranan unvanlarda; merkezi sınavda alınan puanlar esas olmak kaydıyla, en yüksek puandan başlamak ve her bir öğrenim düzeyi için ayrı ayrı olmak üzere, ilan edilen kadro sayısının üç katı aday içerisinden boy ve kilo şartını taşıyanlar sözlü sınava katılmaya hak kazanır.
Kontenjan belirlenmiş ise birinci, ikinci ve üçüncü fıkralar uyarınca uygulamalı ve/veya sözlü sınava çağrılacakların belirlenmesinde ilan edilen kontenjan sayıları esas alınır.
Uygulamalı ve/veya sözlü sınava katılmaya hak kazananlar, her bir kontenjan grubu için ayrı ayrı sıralama yapılarak belirlenir.
Sözlü sınav;
1) İlgilinin atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgi (40),
2) Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi (20),
3) Genel kültür (20),
4) Bir konuyu kavrama ve ifade yeteneği (20),
puan olmak üzere toplam 100 puan üzerinden yapılır.
İlgilinin atanacağı kadronun gerektirdiği mesleki bilgi tespit edilirken;
1) Zabıt kâtibi ve mübaşir kadrosuna atanacaklara genel hukuk bilgisi ve kalem mevzuatına,
2) İnfaz ve koruma memuru kadrosuna atanacaklara genel hukuk, infaz mevzuatı ve ceza infaz kurumu idaresine,
3) Diğer kadrolara atanacaklara ise atanacağı kadronun gerektirdiği teknik bilgiye,
ilişkin konuların bir veya birkaçından soru sorulur. Şoför kadrosuna atanacaklar için bu tespit araç başında ve kullanma becerisi de ölçülmek suretiyle yapılır.
Yapılan değerlendirme, sınav kurulu veya adalet komisyonu üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı EK 3-A Aday Değerlendirme Formuna işlenir.
Sözlü sınav bitirildikten sonra sınav kurulu veya adalet komisyonu üyelerince yapılan değerlendirme sonuçları EK 3-B Birleştirme Tutanağında gösterilir. İlgilinin sözlü sınavda başarılı sayılabilmesi için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alması gerekir.
Sözlü sınav sonuçları EK 3-C Nihai Başarı Listesinin ilgili hanesine işlenir.”
Yeni düzenleme:
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Madde 15- Nihai başarı listesi, adayların merkezi ve sözlü veya merkezi veya uygulamalı ve sözlü sınavda aldıkları puanların aritmetik ortalamasına göre en yüksek puandan başlayarak sıralanması suretiyle düzenlenir.
Kontenjan belirlenmiş ise her bir kontenjan grubu için ayrı nihai başarı listesi düzenlenir.
Bu maddeye göre belirlenen nihaî başarı listesinde puanların eşit olması halinde; sırasıyla merkezi sınav puanı, sözlü sınav puanı ve diploma notu yüksek olan aday sıralamada üstte yer alır.
Kontenjan belirlenmiş ise nihai başarı listesi yukarıdaki fıkralar uyarınca düzenlenir.
Kontenjan belirlenmemiş ise yukarıdaki fıkralar uyarınca nihai başarı listesi düzenlenirken; zabıt kâtibi, mübaşir ve cezaevi kâtibi kadrolarına atanacaklar hukuk fakültesi, adalet meslek yüksekokulu veya meslek yüksekokullarının adalet, adalet ön lisans veya lise veya meslek liselerinin adalet alanı ve ilgili mevzuat uyarınca bunlara denkliği kabul edilen program veya alan mezunları; infaz ve koruma memuru kadrolarına atanacaklar ceza infaz ve güvenlik hizmetleri programı ve ilgili mevzuat uyarınca buna denkliği kabul edilen program mezunları en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanır. Diğer adaylar ise bu sıralamayı takiben kendi aralarında en yüksek puandan başlayarak sıralanır.”
Adalet Bakanlığı Personel Alımı Değişikliği hakkında yönetmelikte yapılan değişikliklerle birlikte lise mezunlarına yeniden fırsat verildiği görüldü. Adalet Bakanlığı 30 Mayıs 2025 tarihinde yapmış olduğu yönetmelik değişikliği ile birlikte adalet bakanlığı personellerinin başvuru koşulları ve sınav kriterlerini sadeleştirerek kontenjanlarda Adalet ve Hukuk bölümü mezunlarına daha çok imtiyaz tanıdı. Bu haliyle yapılan değişiklikleri kısaca özetleyelim.
Önceden daktilo ya da bilgisayar dersini başarıyla tamamladığını belgelemek veya başvuru tarihinde Millî Eğitim Bakanlığınca onaylı veya kamu kurumu ve kuruluşlarınca düzenlenen kurslar sonucu verilen daktilo ya da bilgisayar sertifikasına sahip bulunmak olarak belirtilen bu koşul “En az lise veya dengi okul mezunu olmak” olarak değiştirildi.
Yapılan değişiklikle birlikte önceden yüzde 40 olan hata oranı yüzde 25’e çekildi. 14 kelime atlama sınırı ise 22 kelimeye çıkarıldı. İşte bu hususta yapılan değişiklik;
“Uygulamalı sınavdan en az bir hafta önce Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek yazılı metinler arasından, sınav sırasında her bir grup için ilgisine göre sınav kurulu veya Adalet komisyonu tarafından kura yöntemiyle belirlenerek adaylara verilen ya da uygulamalı sınav programı üzerinden otomatik olarak seçilen bir metinden bilgisayar ile üç dakikada yanlışsız ve tekrarsız en az doksan kelime yazmak, (Bu bende göre yapılacak uygulamalı sınavda başarılı sayılabilmek için; verilen metne sadık kalınıp kalınmadığına, yanlış yazılan kelime sayısı, yazı içerisindeki kelime ve cümle tekrarları ile kelime atlama nedeniyle metnin anlam bütünlüğünün bozulup bozulmadığına dikkat edilir. Bu işlem yapılırken yanlış yazılan kelime sayısının toplam yazılan kelime sayısına oranının yüzde yirmi beşten fazla olması veya toplam 22 ve üzeri kelime atlanması halinde yazılan metnin anlam bütünlüğü şartını taşımadığı kabul edilir. Uygulama birliğini sağlamak üzere Bakanlıkça değerlendirmeye ilişkin kriterler belirlenebilir.)”
Geçmiş dönemlerde yönetmeliğe istinaden başvuru sağlayan ve uygulamalı sınava girmeye hak kazanmaya haiz adayların 20 katı uygulamalı sınava davet edilirken yeni yönetmelikle birlikte bu husus 10 katına indirildi. Böylelikle başvuru sağlayan adaylar arasından uygulama sınavına hak kazanmaya haiz adayların 10 katı uygulama sınavına alınacak. İşte bu hususta yapılan değişiklik;
“Zabıt kâtibi, cezaevi kâtibi ve daktilograf kadrolarına yapılacak atamalarda merkezi sınavda alınan puanlar esas olmak kaydıyla en yüksek puandan başlamak ve her bir öğrenim düzeyi için ayrı ayrı olmak üzere, ilan edilen kadro sayısının on katı aday uygulamalı sınava çağrılır. Son adayla aynı puana sahip olan adayların tamamı uygulamalı sınava alınır. Uygulamalı sınavda başarılı olanlar arasından doğru kelime sayısı esas alınmak kaydıyla en fazla doğru kelime yazan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılır. Son adayla aynı sayıda doğru kelime yazan adayların tamamı sözlü sınava alınır.”
Zabıt katibi, icra katibi, CTE katibi, mübaşir ve İKM olarak atama bekleyen bölüm mezunlarına sevindirici haber geldi. İlan edilen kadro sayısının en fazla yüzde 50’si kadar kontenjan ayrılacağı belirtildi. İşte bu hususta yapılan değişiklik;
“Zabıt kâtibi, mübaşir ve cezaevi kâtibi kadroları için hukuk fakültesi, adalet meslek yüksekokulu veya meslek yüksekokullarının adalet, adalet ön lisans programı veya lise veya meslek liselerinin adalet alanı ve ilgili mevzuat uyarınca bunlara denkliği kabul edilen program veya alan mezunlarına; infaz ve koruma memuru kadroları için ceza infaz ve güvenlik hizmetleri program veya alanı ve ilgili mevzuat uyarınca buna denkliği kabul edilen program veya alan mezunlarına ilan edilen kadro sayısının yüzde ellisini aşmamak üzere kontenjan belirlenebilir. Kontenjan belirlenmemiş ise ikinci fıkra uyarınca seçim yapılırken bu fıkrada belirtilen kadro ve mezuniyetlere öncelik tanınır.”
Adalet Bakanlığınca yapılan yönetmelik değişikliğinin alım ilanının habercisi olduğu açıktır. Bunun yanı sıra yapılan bu sadeleştirmeler ve kontenjan şartı göz önünde bulundurulduğunda oluşturulacak olan Adalet Hizmetleri Sınıfı içinde büyük bir önem arz ettiği görülecektir. Yazımızda belirtmiş olduğumuz üzere yapılan açıklamalar Adalet Bakanlığı Personel Alımı konusuna ışık tutsa da, bu süreç içerisinde bunu düşünmeyip hedefiniz doğrultusunda düzenli ve istikrarlı bir şekilde çalışma yapmanızı önermekteyiz.