Noter Katibi Nedir? Nasıl Olunur? Sorusu son dönemlerde başta adalet mezunları olmak üzere birçok kişi tarafından araştırılmakta ve merak edilmektedir.
Adalet mezunlarının çoğalması ile birlikte birçok adayın çeşitli katiplik başvurularında bulunduğunu görmekteyiz. Hukuk ve adalet bölümü mezunlarının, her alanda yapmış oldukları inceleme ve araştırmalardan önem kazanan bir diğer meslek grubu noter katipliğidir. Peki, nedir noter katipliği? Kimler noter katibi olabilir? Diğer katipliklerden farkları nedir? Diğer katipliklere göre artıları ve eksileri nelerdir? Gibi sorular mezun adayların çokça sorup araştırdıkları arasında yer almaktadır. Başlıklar halinde noter katipliği ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.
Noter katibi; noterlik kanun ve yönetmeliğinde yer alan, sözleşme, beyanname, ihtarname, senet hazırlama gibi hukuki işlemlerin usul ve esaslara uygun, düzenli bir şekilde yapılmasına yardımcı olur. Noter katipleri genellikle iş yoğunluğu ile bilinmektedir. Alınması zorunlu herhangi bir eğitimi olmayan noter katipliğinde 6 aylık staj süresi yer almaktadır.
Noter Katibi olabilmek için en az lise mezunu olmak, ve 6 ay staj eğitimi aldıktan sonra katiplik yemini edilmesi gerekir. Noterler kamu görevlisi olmadıkları için çalıştırılan personelde kamu görevlisi değildir. Fakat Türk Ceza Kanunu bu konuyla ilgili bir istisna getirmiş ve herhangi bir olayda personelin ve noterlerin kamu görevlisi olarak sayılabileceklerini belirtmiştir.
Noterler iş olarak fazla yoğundurlar. İş yükü fazladır. Bundan dolayı mezun adayların daha fazla diğer iş yükü az olan katipliklere yöneldiğini söyleyebiliriz. Ama noter katipliğine ayak uydurabilirim kendime güveniyorum diyorsanız bu iş tam olarak size göredir. Diğer katipliklere karşın iş yükünün fazlalığı eksileri olarak söylenebilir.
Noter katibi olabilmek için belirli bir şart bulunmamaktadır ancak en az lise mezunu olmak gerekmektedir. İlgili noter yanında altı ay süre ile aday olarak çalışma gerçekleştirilmelidir. Bu çalışmadan sonra sonra katiplik yemini ederek, mesleğe adım atılır. Herhangi bir şart yer almasa da, genellikle Noter katibinde aranan bazı özellikler bulunmaktadır. Noter katibi olmak için şartlar şunlardır:
Klavyede hızlı bir şekilde yazım elde etmeniz her katiplikte olduğu gibi noter katipliğinde de oldukça önemlidir. Klavye Hız Testi ile birlikte klavyedeki hızınızı tespit edebilirsiniz.
Yukarıda belirtilen hususlar noter katipliğinde ön plana çıkan iş ve işlemlerdir. Bunun yanı sıra noterliğe ait yazı, dosya ve kartonları muhafaza etmek, arşiv bölümünün çalışmalarını denetlemek, noterliğin temizlik, korunma ve iç hizmetlerinin yerine getirilmesini sağlamak, aylık ve yıllık, iş liste ve beyannameleri ilgili yerlere göndermek ve işlemlerin vaktinde yapılmasını sağlamak gibi birçok sorumluluğu bulunmaktadır.
Noter katipliği için alınması zorunlu herhangi bir eğitim yoktur. Üniversitelerin adalet meslek yüksekokullarından mezun olunması genellikle tercih noktasında değerlendirilmektedir. Tercih edilme noktasında ayrıca bilgisayar kullanımının da oldukça etkili olduğu ve bu meslekte aranılan bir özellik olduğunu söyleyebiliriz.
Noter katibi maaşları genellikle farklılık gösterebilir. Bunun nedeni de noterlerin maaşlarını kendi gelirlerinden karşılanmasıdır. Bununla birlikte çalışan notere göre alınan maaşların değişiklik göstermesi normaldir. Fakat bizlerin araştırmaları neticesinde ortalama olarak 13.000 TL olduğunu en alt sınırdan belirtebiliriz. Fakat yine belirtelim ki noterler devlet kurumu olmadıklarından dolayı standart maaşlar şu kadardır diye bir tabir kullanamamaktayız. Noter Katipliği maaşları 2024 yılında yapılan güncelleme ile birlikte 13.000 TL ile 20.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.