Mübaşir nedir? Ne iş yapar?

Mübaşir nedir? Ne iş yapar? son dönemlerde adından sıklıkla bahsedilen mübaşirlerin birçok kişi tarafından araştırıldığını bilmekteyiz.

Mübaşirler adliyelerin bel kemiği olarak adlandırılan gerek duruşmada gerekse mahkemede iş yükünü çeken meslek grubu mensuplarıdır. Son dönemlerde yapılan alımlar ile birlikte her ne kadar sayıları artmış olsa da, mülhakat adliyelerinde mübaşirlerin tüm mahkemelerin iş yükünü sırtladığını görebilmekteyiz. Mübaşir Nedir? Mübaşirlerin görevleri arasında Duruşma esnasında beyan veren kişinin ayağa kalkmasını sağlamak, hakim kararını açıklarken salon içinde bulunanlara ayağa kalkmalarını söylemek. Müzekkere ve tebligatların kurumlara ulaşması için posta işlerini yerine getirmek gibi birçok görevi üstlenirler. Sizler için bu yazımızda Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar?

Mübaşir nedir? Ne iş yapar? Mübaşir, mahkemelerde duruşmaya girecek davalı/davacı kişilere ve aynı zamanda tanıklara çağrıda bulunan, hakimin emir ve beyanlarını bildiren, gerekli evrak dosya ve dokümanların takibini ve kontrolünü yapan kişilerdir. Mübaşirler “Çağrıcı” ya da “Bildiren” olarak da adlandırılır. Mübaşirler, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde görev alan, duruşmanın düzeninden sorumlu kişilerdir. Duruşma boyunca hakime yardımcı olurlar. Mübaşir Nedir? sorusuna verilebilecek en kısa cevabın bu şekilde olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra İlk Kadın Mübaşir Kimdir? Sorusunun cevabını öğrenmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Mübaşir Ne Kadar Maaş Alır? 2024 Maaşı

Mübaşir ne kadar maaş alır? Mübaşirler de devlet memurlarıdır ve yıllık enflasyon bazında yapılan zamlardan onlar da yararlanırlar. Çalışan kişinin özel durumları, mezuniyet derecesi, bildiği diller, kıdem ve derecesi gibi ekstra maaşını arttırıcı etkenler de elbette bulunmaktadır. Ancak mübaşirlerin son zamlar ile birlikte en düşük maaşının 10.500 TL olduğu belirtilmektedir. Belirttiğimiz gibi özel sebepler ve zamlarla bu maaş artabilmektedir.

Kimler Mübaşir Olabilir?

Kimler mübaşir olabilir? Mübaşir olmak için bazı şartlar bulunmaktadır. Mübaşir Nedir? başlığımızda belirtmiş olduğumuz üzere mübaşirlik adliyelerin bel kemiği olarak adlandırılan gerek duruşmada gerekse mahkemede iş yükünü çeken mesleklerden bir tanesidir. Belirli kriterlerin sahip olduğu bu meslek severek yapılması gereken bir meslek olup basamak bir meslek olarak görülmemelidir. Mübaşir mesleğini icra edebilmek için ön plana çıkan bazı şartlar ve kriterler bulunmaktadır.  Bunlar;

1- Mübaşir olmak için en az lise mezunu olma şartı aranmaktadır.

2- Lise, önlisans ya da lisans mezunu mübaşir adayları KPSS’den 70 puan almalıdırlar.

3- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

4- Erkek adaylar için askerlik durumunun bulunmaması gerekmektedir.

5- Daha önce herhangi bir sabıka kaydının bulunmaması gerekmektedir.

6- 35 yaşını henüz doldurmamış olmak gerekmektedir.

7- Kişinin kamu haklarından mahrum bırakılmamış olması gerekmektedir.

8-  Arşiv araştırma sonuçlarının olumlu çıkması gerekmektedir.

Mübaşir Görevleri Nelerdir?

Mübaşirin görevleri nelerdir? Sorusunu verilebilecek birçok yanı yer almaktadır. Mübaşirler, Adalet Bakanlığı bünyesinde çalışan ve mahkemelerin düzeninden sorumlu olan meslek grubunda yer alırlar ve görevleri bir hayli önem taşımaktadır. Mübaşirin görevleri arasında başlıcaları şunlardır;

  • Duruşma esnasında beyan veren kişinin ayağa kalkmasını sağlamak, hakim kararını açıklarken salon içinde bulunanlara ayağa kalkmalarını söylemek.
  • Çeşitli sebeplerden dolayı ertelenen bir duruşma olması halinde duruşma taraflarına bunu haber etmek
  • Mesai içinde meslek mevzuatında geçen resmi meslek kıyafetlerini giymek.
  • Günlük duruşma listesini herkesin görebileceği bir yere asmak.
  • Arşivde bulunan dosyaların düzeninden sorumludur ve bu dosyaların giriş çıkışlarını özenle takip ederek sisteme işlemekle yükümlüdür.
  • Daire başkanı veya yazı işleri müdürünün vermiş olduğu görev ve görevleri icra etmek.
  • Evrak tarama işleminin ardından, evrakı ilgili dosyaya yerleştirmek.
  • Posta ve zimmet işlerini yürütmek
  • Duruşmanın disiplinini sağlamak, duruşmada hâkime yardımcı olmak.
  • Zabıt kâtibi tarafından hazırlanan duruşma dosyalarını, duruşma gününden incelemek üzere başkan, hakim veya üyeye götürmek.
  • Duruşmada sırası gelenleri salona çağırmak, salondaki yerlerini göstermek, buna uyulmasını sağlamak.
  • Duruşma ve keşif esnasında uyulması gereken davranış kurallarını taraflara açıklamak.
  • Ertelenen duruşmaların tarihlerini yazarak taraflara vermek.
  • Müzekkere ve tebligatların kurumlara ulaşması için posta işlerini yerine getirmek.
  • Arşivi düzenli tutmak.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz maddelere kısaca Mübaşir Nedir? başlığımız altında değinmiştik. Yukarıda belirtmiş olduğumuz görevlerin yanı sıra mübaşirlerin iş yükü açısından artan dosya yükü ile birlikte birçok sorumluluğunun da bulunduğunu söyleyebiliriz.

Mübaşir nedir? Ne iş yapar?
Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar?

Mübaşir Artıları ve Eksileri

Her meslek grubunda olduğu gibi mübaşirlik mesleğinin de artıları eksileri bulunmaktadır. Her mesleğin bir zorluğu ve iyi yanları olduğu gibi bu durum Mübaşirlik mesleğinde de geçerlidir. Özellikle adli olaylarla karşılaşan bu meslek grubu hataya yer vermeyen düzeydeki meslek grupları arasında yer almaktadır. Mübaşir Nedir? başlığı altında bu hususlara kısaca değinmiştik. Artıları arasında klasik memur düzeni olan mübaşirlerin genelde ayakta iş yapıyor olması da eksileri arasında yer almaktadır. Mübaşirlik mesleğinin artıları ve eksileri nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım;

Mübaşirlik Mesleği Artıları;

1- Devlet memuru olduğunuz için düzenli çalışma saatleri.

2- Adalet sistemine katkı vermek isteyen vatandaşlar için ideal bir meslek.

3- Bayram ve resmi tatillerde izin.

4- Her yıl enflasyon oranı ve zam oranı ile birlikte maaş artışı.

5- Sosyal güvencelerinizin devlet ve ilgili bakanlık tarafından sağlanması.

Mübaşirlik Mesleği Eksileri;

1- Genelde ayakta iş yapıyor olmanız.

2- Yapacağınız işlerin önemi büyük olduğu için bununla doğru olarak artan baskı.

3- Çalışma ortamınız gereği ciddiyet ve bunun getirdiği stres.

4- Mahkeme ve adalet ile ilgili işleri sıkıcı buluyorsanız sizler için çok da zevkli olmayan bir iş hayatı.

5- Hataya yer vermeyen bir meslek mensubu olduğunuz için hata yapma lüksünün düşük olması.

Bunun yanı sıra İnfaz Koruma Memuru Nedir? Ne İş Yapar? Sorusunun cevabı için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Mübaşir Nasıl Olunur?

Mübaşir nasıl olunur? Mübaşir olmak için herhangi bir bölüm okuma zorunluluğunuz yoktur. Lise veya dengi okullardan mezun olmanız halinde mübaşir olmak için gerekli eğitim seviyesinde sayılırsınız. Atamalar Adalet Bakanlığı’na bağlı olan Adli Yargı Komisyonları tarafından yapılır. KPSS sınavından belirlenen puan türünden 100 üzerinden en az 70 alan adaylar, Adalet Bakanlığı’nın yapacağı sözlü mülakata katılmaya hak kazanırlar. Sözlü sınavı da başarı ile geçen adaylar mübaşir olmaya hak kazanırlar. Mübaşir Nedir? başlığı altından ayrıca meslekle ilgili olarak görevleri ve iş sorumluluğu hakkında sizlere bilgi vermiştik.

Mübaşir Nedir? Ne iş yapar?

Mübaşir Nedir? Ne iş yapar? Sorusu ile ilgili olarak edinmeniz gereken bilgileri kısa ve öz bir şekilde sizlere sunmaya çalıştık. Mübaşir Nedir? sorusuna kısaca cevap verirsek; Mübaşir, mahkemelerde duruşmaya girecek davalı/davacı kişilere ve aynı zamanda tanıklara çağrıda bulunan, hakimin emir ve beyanlarını bildiren, gerekli evrak dosya ve dokümanların takibini ve kontrolünü yapan kişilerdir. Mübaşirler adliyenin bel kemiği olarak bilinen ve gerek duruşma gerekse mahkemenin iş yükünü katipler ve yazı işleri müdürleri ile sırtlayan kimselerdir. Katiplik ve mübaşirlik mesleği basamak olarak kullanılacak bir meslek değildir. Bu meslek gruplarında işin sevilmesi ve severek icra edilmesi sizler açısından fayda sağlayacaktır. Bunun yanı sıra sizlerde Mübaşir Nedir? makalemiz ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum kısmında belirtebilirsiniz.

Leave a Comment

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com