İnfaz ve Koruma Memuru Nedir? Ne İş Yapar? Sorusu son dönemlerde alımların artması ile birlikte oldukça çok araştırılan bir konudur.
İnfaz ve Koruma Memuru ıslah evleri ve cezaevlerinde tutuklu halde bulunan mahkumların barınma, yeme/içme ve hayatlarını idame ettirme ihtiyaçlarına yardımcı olan personel memurdur. Son dönemlerde özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik olarak Twitter başta olmak üzere çeşitli sosyal medya platformları aracılığı ile gündeme gelmektedirler. Sizlere bu yazımızda elimizden geldiğince İnfaz ve Koruma Memuru Nedir? Ne İş Yapar? sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
İnfaz ve Koruma Memuru Nedir? Ne İş Yapar? İnfaz ve koruma memuru, ıslah evleri ve cezaevlerinde tutuklu halde bulunan mahkumların barınma, yeme/içme ve hayatlarını idame ettirme ihtiyaçlarına yardımcı olan personel memurdur. Bununla beraber infaz ve koruma memurları, mahkumların topluma yeniden sağlıklı bir şekilde entegre edilmesi ve uyum sağlaması için yardım eder, bu amaç için çalışmalar sürdürür. İnfaz ve koruma memuru, cezaevi ve ıslahevlerinde bulunan mahkumların nizam ve disiplinlerinden sorumlu olan kişilerdir.
Tutuklu ve hükümlülerin denetimi ve cezaevinin düzenini, çıkan olayların çözümünü, mahkumların firari faaliyetlerini engellemeyi ve mahkumların cezaevi ya da ıslah evi içerisindeki her türlü hareketinin düzenini infaz ve koruma memurları sağlar. Tutuklu ve hükümlülerin arasında çıkan anlaşmazlıkların ve tartışmaların çözümünü bulmaya çalışır, tutuklular arasında zaman zaman çıkan kavga ve tartışmaları sonlandırır / ayırır.
Tutuklu bulunanların düzgün ve insani şartlar altında yaşamasını sağlama gibi temel görevlere de sahip olan infaz ve koruma memurlarının bu ve bunlar gibi birçok önemli görevleri vardır. İnfaz ve koruma memurları yani genel bilinen adı ile gardiyanlar cezaevi üst yönetimi ile mahkumlar arasında bir köprü görevi de görmekte mahkumların isteklerini ve şikayetlerini üst yönetime bildirirken aynı zamanda üst yönetimin de karar ve emirlerini mahkumlara uygularlar. İnfaz ve Koruma Memuru Nedir? Sorusunu sizlere başlıklar halinde açıklayalım.
Gardiyan sınavları nasıl oluyor? Gardiyan yani günümüzdeki ismi ile infaz ve koruma memuru olmak isteyen kişilerin öncelikle KPSS sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu sınavda belirtilen puanı aldıktan sonra ilgili bakanlığın yapacağı sınava katılmaya hak kazanacaktır. Bunlar; 35 yaşını doldurmamış olmak, En az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak, herhangi bir sabıka kaydı bulundurmamak, kamu haklarından mahrum bırakılmamak, erkek adaylar için askerlik durumunun bulunmaması, herhangi bir sağlık probleminizin bulunmaması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gibi şartlar bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan bireylerin öncelikle KPSS sınavına girmesi gerekmektedir.
Bu sınavdan belirtilen puan türünden 100 üzerinden en az 70 puan almaları gerekmektedir. Bu puanı alan adayların bakanlık tarafından açılacak olan sözlü mülakatta başarılı olmaları gerekecektir. Sözlü mülakattan da başarılı olarak geçen adaylar Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezi’nde onları mesleğe hazır hale getirecek bir eğitime dahil olacaklardır.
İnfaz ve koruma memuru görevleri arasında;
1- Tutuklu bulunanlar ile ilgili gerekli kayıtları tutmak.
2- Mahkumlara belirli aralıklarla aramalar yaparak taşıdıkları ve kullandıkları aletler hakkında bilgi edinmek. Kesici delici alet bulundurmalarını engellemek.
3- Tutuklu halde bulunan insanların koğuşlarına ulaşmasını sağlamak.
4- Koğuşları belirli bir düzende kontrol etmek, aramak.
5- Tutukluların cezaevinden kaçma girişimlerini engellemek. Koğuş kapısını kilitlemek.
6- Mahkumların temel ihtiyaçlarını, yemek ve giyim ihtiyaçlarını temin etmek, onlara ulaştırmak.
7- Mahkumların sayımını yapmak ve bunu üst yönetime bildirmek.
8- Mahkumların arasında çıkan tartışmaları çözmek.
9- Cezaevinde yetkili idari memur yokken gerekli nizamı sağlamak ve işleri sürdürmek.
10- Düzenli aralıklarla koğuşlarda ve tutukluların üzerinde aramalar yaparak içeri girmesi yasak olan tehlikeli maddeleri engellemek eğer bulunursa gerekli işlemleri yapmak bulunmaktadır.
Yukarıda belirtilen görevler İnfaz ve Koruma Memurlarının başlıca görevleri arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra ilgili yönetmelik üzerine tanımlı olan birçok görevi üstlendiklerini de dile getirebiliriz. İnfaz ve Koruma Memuru Nedir? sorusunun yanı sıra Mülakatlara ilişkin olarak bilgi almak ve soru çözmek istiyorsanız Zabıt Katipliği Mülakat Soruları makalesine de göz atabilirsiniz.
İnfaz ve Koruma Memurluğu yapan meslek grubunun özellikle özlük hakları noktasında haklı eleştirilerde bulunduğunu hepimiz bilmekteyiz. Twitter üzerinden yapılan bu eleştirilerin son dönemlerde sıkça gündeme geldiğini görebilmekte mümkündür. Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan zabıt katipleri, infaz ve koruma memurları, mübaşirler, cezaevi ve icra katipleri gibi birçok meslek grubunun tabiri caizse kendi bünyesinde atama bekleyenler tarafından basamak meslek olarak kullanılması hem meslek açısından hem de ilgili memurlar açısından pek etik karşılanmamaktadır. Her meslek grubunda olduğu gibi infaz ve koruma memurluğu mesleğinin de kendi içinde artıları eksileri bulunmaktadır.
İnfaz Koruma Memuru Artıları;
1- Devlet memuru olduğunuz için düzenli çalışma saatleriniz bulunmaktadır.
2- Bayram ve resmi tatillerde izin.
3- Enflasyon ve yıllık zam oranı ile birlikte artan maaş
4- Özlük haklarınızın devlet tarafından sağlanması
5- Adalet sistemine katkı yapmak isteyen vatandaşlar için uygun bir meslek grubu
İnfaz Koruma Memuru Eksileri;
1- Sürekli mesai saatleri içerisinde mahkumlar ile yüz yüze olmak.
2- Kötü niyetli mahkumlar ile aynı ortamda bulunduktan sonra onlara tanınmanız ve ileride rahatsız edilme olasılığınız
3- Kırılgan yapıdaki insanlar için uygun olmayan çalışma ortamı
İnfaz ve Koruma Memuru Nedir? Sorusunun yanı sıra Mübaşir Nedir? Ne İş Yapar? Sorusunun cevabını arıyorsanız bağlantıya tıklayabilirsiniz.
İnfaz ve koruma memuru nasıl olunur? İnfaz ve koruma memuru olmak için öncelikle bazı şartları sağlamanız gerekmektedir. Bunlar; 35 yaşını doldurmamış olmak, En az lise veya dengi bir okuldan mezun olmak, herhangi bir sabıka kaydı bulundurmamak, kamu haklarından mahrum bırakılmamak, erkek adaylar için askerlik durumunun bulunmaması, herhangi bir sağlık probleminizin bulunmaması, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak gibi şartlar bulunmaktadır.
Bu şartları sağlayan bireylerin öncelikle KPSS sınavına girmesi gerekmektedir. Bu sınavdan belirtilen puan türünden 100 üzerinden en az 70 puan almaları gerekmektedir. Bu puanı alan adayların bakanlık tarafından açılacak olan sözlü mülakatta başarılı olmaları gerekecektir. Sözlü mülakattan da başarılı olarak geçen adaylar Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezi’nde onları mesleğe hazır hale getirecek bir eğitime dahil olacaklardır. Bu eğitimin içeriği çeşitli hukuk, uygulama ve psikoloji derslerinden oluşmaktadır. Bu eğitimden de başarı ile geçen adaylar ceza infaz ve koruma memuru olmaya hazır hale geleceklerdir.
İnfaz ve Koruma Memuru Nedir? Sorusu ile ilgili olarak sizlere başlıklar halinde kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. İnfaz Koruma Memurluğu, ıslah evleri ve cezaevlerinde tutuklu halde bulunan mahkumların barınma, yeme/içme ve hayatlarını idame ettirme ihtiyaçlarına yardımcı olan Adalet Bakanlığı bünyesine bağlı bir meslek grubudur. Tutuklu ve hükümlülerin denetimi ve cezaevinin düzenini, çıkan olayların çözümünü, mahkumların firari faaliyetlerini engellemeyi ve mahkumların cezaevi ya da ıslah evi içerisindeki her türlü hareketinin düzenini ilgili infaz koruma memurları sağlar.
Bu meslek gruplarının sevilerek yapılacak meslek arasında olduğunu ve bir basamak meslek olarak kullanılmasının ilgili memurların ve mesleğin itibarini zedelediğini söylemek mümkündür. Bunun yanı sıra sizlerde İnfaz ve Koruma Memuru Nedir? makalemiz ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve meslek hakkında merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.