İdari İşler Müdürü Görevleri Nelerdir? Kamu kurum ve kuruluşlarında sıklıkla merak edilen konular arasında yer almaktadır.
İdari İşler Müdürü, kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere özel sektör dahil olmak üzere oldukça önemli bir göreve sahiptir. İdari personelin denetlenmesi, İşyerinin idari işler ile ilgili malzeme ihtiyacının karşılanması için firmalarla görüşülüp fiyat tekliflerinin alınması ve en uygun fiyata en kaliteli ürünlerin tercih edilmesi gibi birçok unsuru yerine getirmektedir. Sizlerde bu aşamada idari işler müdürlüğü ile alakalı olarak araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda İdari İşler Müdürü Görevleri Nelerdir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
İdari İşler Müdürü Görevleri Nelerdir? Kamu kurumları ya da özel sektörde hemen hemen her firmada İdari işler ile ilgili görevlerin yürütülmesinden sorumlu İdari İşler Müdürü bulunmaktadır. İdari İşler Müdürü görevleri aşağıda maddeler halinde belirtilmiştir.
1 – İdari personelin denetlenmesi,
2 – İşyerinin idari işler ile ilgili malzeme ihtiyacının karşılanması için firmalarla görüşülüp fiyat tekliflerinin alınması ve en uygun fiyata en kaliteli ürünlerin tercih edilmesi,
3 –Güvenlik, temizlik, binanın ısıtma, aydınlatma, bakım, onarım gibi ihtiyaçlarının kontrolü ve varsa aksaklıklarının giderilmesinin sağlanması,
4 –Temizlik, kırtasiye, koltuk, masa vb demirbaşların tedarik edilmesi, stokların takip edilmesi ve ihtiyaçların en kısa zamanda giderilmesi,
5 – İşyerinin dışında ihtiyaç duyulan bazı işlerin örneğin postaneye gidilmesi, araçların bakımlarının yaptırılması, ecza dolabına ilaç alınması vb işlerin yürütülmesinin sağlanması
6 –Yemekhane ve mutfak ile ilgili malzeme siparişi ve fiyat araştırmasını ve maliyet hesabını yapar ve satın almasını gerçekleştirir. Yemekhanenin temizlik ve düzen durumunu, mutfak personelinin temizlik ve servis ile ilgili işlerinin işleyişini takip eder ve gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlar,
7 – İdari işler ile ilgili iç ve dış yazışmaların yapılmasını şirket prosedür ve talimatlarına uygun olarak gerçekleştirilmesi,
8 – Kiralık araçlar, şirkete ait araçlar ile ilgili benzin alımı, cezalar, vergiler vb kanuni işlemlerin takibinin yapılması,
9 – Personel servisi organizasyonunun sağlanması,
10 – Kendisine bağlı bulunan personelin sevk ve idaresini sağlamak İdari İşler Müdürü’nün görevleri arasındadır.
İdari İşler Müdürü olabilmek için bazı özelliklerin olması gerekmektedir. Temel olan bu özellikler bu kariyer mesleğin daha doğru ve etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamaktadır. İdari İşler Müdürü’nün özellikleri şunlardır;
İdari İşer Müdürü nasıl olunur? Sorusunun cevabına değinecek olursak, tam kesin bir eğitim ve çalışma süresi beklentisi yoktur. Genel olarak, eğitim beklentisi firmadan firmaya değişkenlik gösterse bile, en az lise ve üstü eğitim durumuna sahip olunmalı. İşletme Lisans mezunları, bu görev için, firmalar tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Dikkatli ve titiz çalışabilen, yönetim, sevk ve idare konularında yetkin olması beklenen bir özelliktir. Ayrıca düzgün raporlama yapabilmesi ve aksaklıkları hemen fark edip çözüm üretebilmesi, işverenler tarafından beklenmektedir.
İnsan Kaynakları profesyoneli ile yapılan mülakat neticesinde, firmanın beklentilerini karşılayan adaylar, İnsan Kaynakları Yöneticisi ile görüşüp pozisyona uygun ise işe alımı gerçekleşir.
Ayrıca mübaşirlik mülakat soruları ile ilgili olarak bağlantıyı tıklayarak bilgi alabilirsiniz.
İdari İşler Müdürü’nün sorumlulukları, işyerinin kurum binasının bakım, onarım ve eksikliklerinin giderilmesi için fiyat teklifi alınması ve onaylanan ücret üzerinden satın alınması gereken malzeme ve ekipmanların temin edilmesinden sorumludur.
Yemekhane personelinin ilgili hijyen kurallarına uygunluğundan, servisin hızlı ve düzgün yapıldığının denetlenmesinden, mutfak için alınacak olan malzemelerin fiyat ve kalite araştırmasının yapılıp, uygun olanın temin edilmesinden ve mutfak ve yemekhane ile ilgili diğer tüm işlerin idaresinden sorumludur. Ayrıca maliyetlerin azaltılması, yemek israfının önlenmesi gibi detaylara da hakim olmalıdır.
İşyerinde kullanılan teknik cihaz ve küçük ölçekli demirbaşların koruyucu bakım, onarım, yenileme ve takip edilmesi konularında sorumluluğu bulunmaktadır. Envanter kayıtlarının düzgün tutulup tutulmadığının takibini de gerçekleştirmektedir.
İşyerinde bulunan idari işler ile ilgili maliyetlerin kontrol edilmesi, maliyet azaltıcı tedbirlerin alınması, araştırmaların yapılması gibi konularda da sorumlulukları bulunmaktadır. Ayrıca raporlama ve sunum yapabilmelidir.
Firma dışında şirket ile ilgili yapılması gereken postane, banka, bazı resmi işlemler için SGK’ya gidilmesi, alınması gereken küçük alışverişler, revir siparişleri, araç bakımı vb işlemlerin gerçekleştirilmesinin sağlanması da İdari işler Müdürünün sorumlulukları arasındadır.
Güvenlik personelinin geliş, gidiş, mesai, tutanak vb işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve takibinin sağlanması da sorumlulukları arasındadır.
Şirketin faaliyet alanı haricinde kalan, idari işlerin gerçekleştirilmesinden ve takibinden sorumludur. Ayrıca hemen hemen her departman ile iş birliği içerisinde çalışmaktadır.
Bunun yanı sıra İcra Katipliği Metinleri için bilgi almak istiyorsanız bağlantıya tıklayabilirsiniz.
İdari İşler Müdürü pozisyonunda çalışabilmek için, kariyer sitelerinde ya da şirketlerin web sitelerinin İnsan Kaynakları bölümlerinde bulunan açık iş pozisyonları ilanlarına başvuruda bulunulabilir. Bu açık iş ilanlarına başvuruda bulunurken, iş ilanının içeriğinde bulunan ve kişiden istenilen özelliklerin, kişinin özellikleri ve nitelikleri ile uyuşup uyuşmaması önemlidir. Eğer firmanın beklentileri kişinin nitelikleri ve yetkinlikleri ile uyuşuyor ise, internet ortamında iş başvuru işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu başvuru neticesinde, firmaların beklentilerini karşılanıyorsa, firmalar kişi ile iletişime geçip, görüşme talebinde bulunacaklardır. Firmalar tarafından olumlu bir dönüş alındığı takdirde, ön görüşme için firmanın İnsan Kaynakları Uzmanı ile görüşebilir, kendisini, yetkinliklerini, şirkete katabileceği faydaları açıklayabilir ve işe alınabilmesi için ikinci adıma geçebilir. İkinci aşamada İnsan Kaynakları Yöneticisi ile görüşülüp, sonuç olumlu olduğu takdirde, firmanın Genel Müdürü’nün de onayı alınarak işe giriş işlemleri gerçekleştirilebilir.