İcra Katipliği Mülakat Soruları

İcra Katipliği Mülakat Soruları 2024 yılında Adalet Bakanlığı alımına katılmış ve klavye mülakatını geçmiş birçok aday tarafından araştırılan bir konudur.

İcra katipliğine başvuran adaylar klavye ve mülakat aşamasından geçmektedir. İcra katipliği mülakat aşaması ise memur olma yolunda en son aşamadır. Mülakattan önce klavye sınavı bulunmaktadır. Klavye sınavından 90 ve üzeri kelime yazma şartı aranmaktadır. Daha sonrasında puan listesine girilmesiyle birlikte mülakat aşaması başlamaktadır. Mülakat sürecinde kişinin bilgi düzeyiyle birlikte klavyede yeterlilik durumu da ölçülür.Klavye sınavından hemen sonra adayların İcra Katipliği Mülakat Soruları ile karşılaştığını görmekteyiz. Peki, İcra Katipliği Mülakat Soruları nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.

İcra Katipliği Mülakat Soruları 2024

İcra katipliği mülakat soruları veya icra katipliği sözlü mülakatı, icra müdürlüklerinde görev yapmak üzere adayların işe alım sürecinde kullanılan bir mülakat türüdür. İcra katipleri, icra müdürlüklerinde borçlu olan kullanıcıların malvarlıklarının haczi ve icra takiplerinin yöneticilerinde görev almaktadır.

İcra katipliği mülakatı süresi, adaylar genellikle pozisyona yeterliliklerini, iş gözlemi, hukuki terminolojiye hakimiyetlerini, icra takip operasyonlarını devreye sokma ve ekip çalışmasını içine almak amacıyla sorularla karşılaşırlar. Mülakatta adayların, iş deneyimlerinin, öğrenme beklentileri, ilişki yönetimi, zaman yönetimi, sorun çözme ve karar verme yetenekleri, etik değerlere uygun davranış yetenekleri gibi kullanım da değerlendirmeleri söz konusu olabilir.

İcra katipliği mülakatı, genellikle sözlü bir görüşme olarak sonuç ve adayların özgeçmişleri, referans mektupları ve diğer iş belgeleri de göz önünde bulundurulur.

Sitemiz üzerinde online ve ücretsiz olarak Mülakat Soruları çözmek için bağlantıya tıklayabilirsiniz.

Konular ve Puanlama Sistemi

İcra katipliği mülakat aşamasında belirli konular ve puanlama sistemi bulunmaktadır. Bu puanlama sistemine göre çalışılacak konuya önem verilirse mülakat bilgi aşamasında daha başarılı olunur. Bu süreçte genel yetenek ve genel kültürden sorumlu olunan konular bulunmakla birlikte birçok konu ayrı ayrı puanlama sistemine bağlıdır. Bu konuların her birinden ayrı ayrı sorular sorularak puan tablosu üzerinden puanlama yapılarak yetkililer tarafından belirli bir not verilmektedir. Bu puan sistemi şu şekildedir:

  • Bir konuyu kavrama ve ifade etme yeteneği 40 puan
  • Genel kültür 20 puan
  • Mesleki bilgi düzeyi 20 puan
  • Davranış ve stres yönetimi 20 puan

Şeklinde puanlama yapılarak her birinden gelen sorular üzerine mülakatı yapan yetkili bu puanları baz alarak adaya puan verir. Bu puanlar mülakatın sonunda netleşir. Aday KPSS puanı ile birlikte mülakat puanının ortalaması alınarak bu süreç başarı ile sonlanır. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken en önemli detay ise adayın bir konuyu kavrama ve ifade etme yeteneğine dikkat etmesidir. Kendini tanıt kısmında özgüvenli bir duruş sergileyerek önceden hazırladığı konuşmayı akıcı bir dille sunması gerekir.

Mülakatta Giyim Şekli

İcra katipliği mülakat aşamasında kadın ve erkek adayların giyim şekilleri ve giydikleri renk seçimleri çok önemlidir. Erkek adaylar siyah takım elbise tercih etmelidir. Siyah veya lacivert renklerin tercih edilmesi mülakat sürecine daha uygun olacaktır. Ayrıca erkeklerin saç ve sakal konusunda da bakımlı görünmeye özen göstermeliler. Çok uzun sakallar ve dağınık saçlar tercih edilmemeli temiz ve özenli görünmeye özen gösterilmelidir. Kadın adaylar için ise birçok kombin önerisi bulunmaktadır. Bunlardan özellikle de siyah pantolon, ceket ve beyaz bluz önerisi en çok tercih edilenler arasındadır. İcra Katipliği Mülakat Soruları yanı sıra giyiminde oldukça önemli olduğunu tekrar dile getirebiliriz.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mülakatın olumlu olabilmesi için dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biride giyim ve seçilen renkler konusudur. Özellikle de ciddi ve özenli bir görünüm yakalanabilmesi için diplomasi renklerinin tercih edilmesi gerekiyor. Kadın adaylar saçlarını toplamaya ve makyajı abartmamaya özen göstermelidirler. Toplu bir saç ve sade, doğal bir makyaj tercih edilmelidir. Saçın çok dağınık yüzün ise aşırı makyajlı gözükmesi diplomatik bir iş görüşmesine aykırıdır. Mülakatın olumlu sonuçlanabilmesi için bu kurallara özen gösterilmesi gerekir. Giyim konusunda özenli olunması mülakat esnasında yetkili kişilerden fazladan puan almayı ve aday hakkında olumlu düşünülmesini sağlamaktadır. İcra Katipliği Mülakat Soruları kadar bu hususunda oldukça önemli olduğunu biliyoruz.

Mülakatta dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili olarak detaylı bilgi almak istiyorsanız bağlantıya tıklayabilirsiniz.

İcra Katipliği Mülakat Soruları
İcra Katipliği Mülakat Soruları

İcra Katipliği Sözlü Mülakat Soruları

İcra katipliği, Türk hukuk sistemine göre icra takiplerinde görev alan kişilerdir. İcra takipleri, borçlu olan kişilerin mal varlıklarının haczi, alacakların tahsili ve benzerlerini kapsar. Bu yürütme yasal yaptırımları, icra katipleri tarafından yürütülür. İcra Katipliği KPSS, Klavye ve sözlü mülakat aşamalarından oluşmaktadır. İcra Katipliği Mülakat Soruları içerisinde yer aldığı belirtilen bazı sorular şunlardır;

  1. İcra katipliği pozisyonunu neden tercih ettiniz?
  2. İcra katiplerinin görevleri nelerdir?
  3. İcra müdürlüğünde karşılaşacağınız zorluklar neler olabilir?
  4. İcra takibinin süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?
  5. Borçlunun haciz işlemleri sırasında haklarına sahipsiniz?
  6. İcra işlemleri sırasında dosya takibi nasıl yapılır?
  7. Hukuki terminolojiye sahip misiniz? Örnek verebilir misin?
  8. Müşteri memnuniyeti konusunda nasıl bir yaklaşım benimsersiniz?
  9. Ekip binalarının ne kadar etkili kullanımları var?
  10. Özellikle yasal düzenlemelerin hızla değişti bir daire, kendini güncel tutmak için neler var?

İcra Katipliği Çıkmış Mülakat Soruları

İcra katibi adaylarının en çok merak ettiği sorulardan biri mülakatlarda adaylara ne gibi sorular yöneltildiğidir. İcra katipliği için ön şartların sağlanması ile birlikte sözlü mülakat süreci başlamaktadır. Sözlü mülakata girebilmeye hak kazanan adaylara genel kültür sorularıyla birlikte mevzuat bilgisi, tarih ve hukuk bilgisi ile ilgili sorular da yöneltilmektedir. İcra Katipliği Mülakat Soruları başlığı altında genel kültür, tarih ve hukuk bilgisi sorularına örnek olarak;

1.Emekli Olma Yaşı Kaçtır?

2.Hukuk Devleti Nedir? Açıklayınız.

3.Atatürk’ün İnkılapları Hakkında Kısaca Bilgi Veriniz.

4.Türkiye Cumhuriyeti NATO’ya Hangi Yılda Ve Nasıl Üye Oldu?

5.Tevhid-i Tedrisat Nedir? Kısaca Açıklayınız.

6.Abdülhamit’e Neden Kızıl Sultan Denilmektedir?

7.Avrupa Devletlerini Sayınız.

9.Kural İçi Boşluk Nedir?

10.Yeniçeri Ocağını Kapatan Padişah Kimdir?

11.Türkiyenin İlk Kadın Pilotu Kimdir?

12.Türkiye Cumhuriyeti’nin Komşu Ülkelerini Sayınız.

13.Sosyal Devlet Ne Demektir? Açıklayınız.

14.Türkiye’nin Cumhurbaşkanlarını Sıralayınız.

15.İstiklal Marşının Kabul Tarihi Nedir?

16.Türk Vatandaşı Olmak İçin Hangi Şartlara Sahip Olmak Gerekir?

İcra Katipliği Mesleki Bilgi Mülakat Soruları

İcra katipleri, icra müdürlüklerinde çalışırlar ve icra müdürünün direktiflerini yürütür yürütürler. Görevleri arasında dosya takibi, haciz işlemlerinin yapılması, tasfiye işlemlerinin düzenlenmesi, borçlularla yapılan görüşmelerin takibi, tahsilat işlemleri, icra mahkemelerinde icra takip işlemlerinin görevleri gibi işler bulunmaktadır. Bundan dolayı bazı mesleki bilgi ve kavramlara hakim olmalıdırlar. İcra Katipliği Mesleki bilgi ile ilgili kavramlar içerisinde barındıran İcra Katipliği Mülakat Soruları örneği olarak;

1.İcra Nedir? Cebri İcra Nedir?

2.El Koyma Nedir

3.İfas Nedir

4.Mahcuz Nedir

5.Şartlı Salıverme Nedir

6.İcra Memurunun görevleri nelerdir

7.İstinaf Nedir?

8.İcra Dairelerini Kimler Denetler?

9.Borca İtiraz Nereye Yapılır?

İcra Katipliği Mülakat Notları

İcra katipleri, yasal mevzuata hakim olmalı, hukuk terminolojisine sahip olmalı ve güncel mevzuatı takip etmeleri gerekiyor. Aynı zamanda, iyi bir ekip çalışması becerisine sahip olmalı, müşteri odaklı bir yaklaşım sergilemeli, soru çözme ve karar verme yeteneği yüksek olmalıdırlar. Bu işe girişi başarmak isteyen adayların sırası ile KPSS, klavye ve sözlü mülakat aşamalarını tamamlamaları gerekmektedir. Sizler için İcra Katipliği Mülakat Soruları ile ilgili olarak çalışabileceğiniz bazı notları hazırladık;

Müşteki nedir ?

  • Şikayet eden şikayet hakkı olan

Sübut ne demektir ?

  • Suçun delillendirilmesi ispatıdır

İcbar nedir ?

  • Bir kişiyi bir şeye ve ya bir şeyi yapmaya zorlamadır

İrtikap suçu nedir?

  • Kamu görevlilerinin görevlerinin sağladığı nüfuzu kullanarak kendisine veya bir başkasına çıkar sağlamasıdır

Mağdur nedir ?

  • Suçtan zarar gören kişi

Soruşturma nedir ?

  • Suçun öğrenilmesinden başlayarak iddianamenin kabulene kadar savcılık makamının yaptığı inceleme işidir tahkik tahkikat ilgili ve tanıklardan bilgi toplama işi

Müzekkere nedir ?

  • İstem yazısı

Müvekkil nedir ?

  • Vekalet veren , avukatın vekilliğini yaptığı kişiye denir

Müdafii nedir ?

  • Vekillik ilişkisi olmadın yasa gereği sanığı savunan avukat

Men-i müdahale nedir ?

  • Bir taşınmazın haksız işgaline karşı açılan verilen dava sonrası alınan karardır

Lahiya nedir ?

  • Herhangi bir konuda görüş bildiren yazıdır

Kovuşturma nedir ?

  • Ceza davasının mahkeme evresi yargılama safhasıdır

Müdahil ne demektir ?

  • Davaya taraf olan ve yasanın davanın taraflarına verdiği hakları kullanan kişidir

Kararın tavzihi nedir ?

  • Verilen karar hakkında kararı veren merciden belirsiz kısımların aydınlatılmasının istenmesidir

İsticvap nedir ?

  • Bir tarafın kendi aleyhinde olan bir ve ya birkaç vakıa hakkında mahkeme tarafından sorguya çekilmesidir

İzhar nedir ?

  • Kolluk güçleri marifetiyle mahkemeye zorla getirme

İddianame nedir ?

  • Şüpheli hakkında mahkemeye sunulan şüphelinin cezalandırılmasını talep eden savcılık yazısıdır

Hukuki ihtilaf nedir?

  • İçerisinde suç barındırmayan ceza soruşturmasına konu olmayan çekişme

Fail nedir ?

  • Hareketi gerçekleştiren kişi suçu işleyen

Tedip hapsi nedir ?

  • İtiraz ve temyiz yolu olmayan 4 günü geçmeyen uslandırma amaçlı hapis cezasıdır

Denetimli serbestlik nedir ?

  • Ceza evine girmeden dışarda bazı kurallara uyma zorunluluğudur

Davaname nedir?

  • Cumhuriyet savcılığının konuyu ilgilendiren fakat ceza davası niteliği taşımadığı için hukuk mahkemesinde görülecek davayı açtığı belge

Fezleke nedir ?

  • Hukukda bir mahkeme kararının soruşturmanın özetine denir

Mürkerrir nedir ?

  • Tekrar suç işleyen kişiye denir

Koşullu Salıverme nedir ?

  • Hakkında hükmedilen hapis cezasının bir kısmını cezaevinde iyi halli olarak geçiren ve hükümlülüğün kanunca öngörülen diğer koşullarında varlığı halinde tahliye tarihinden önce salıverilmesidir

İnfazın konusu nedir?

  • Kesinleşmiş bir mahkeme hükmüdür

Adli para cezası nedir ?

  • Adli para cezası, beş günden az, kanunda aksi belirtilmeyen hallerde yediyüzotuz günden fazla olmamak üzere belirlenen tam gün sayısının, bir gün karşılığı olarak takdir edilen miktar ile çarpılması suretiyle hesaplanan meblağın, hükümlü tarafından Devlet Hazinesine ödenmesinden ibarettir.

Türkiye NATO’ya kaç yılında üye oldu

  • Cevap:1952

Lozan Antlaşmasının tarihi nedir?

  • Cevap:24 Temmuz 1923

Lozan Antlaşmasının başında kim vardı

  • Cevap: İsmet Paşa

Çok partili siyasete kaç yılında geçildi

  • Cevap:1946

Danıştay hangi davalar bakar?

Cevap: İlk derece mahkemesi olarak Danıştay’da görülecek davalar şunlardır :

a- Bakanlar Kurulu kararlarına karşı açılacak iptal ve tam yargı (tazminat) davaları, (2575/24-1/a)

b- Başbakanlık, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının müsteşarlarıyla ilgili müşterek kararnamelere karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları, (2575/24-1/b)

c- Bakanlıkların düzenleyici işlemleri ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları, (2575/24-1/c)

d- Danıştay İdari dairesince veya İdari İşler Kurulunca verilen kararlar üzerine uygulanan eylem ve işlemlere karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları, (2575/24-1/d)

e- Birden çok idare veya vergi mahkemesinin yetki alanına giren işlemlere karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları, (2575/24-1/e)

f- Danıştay Yüksek Disiplin Kurulu kararları ile bu Kurulun görev alanı ile ilgili Danıştay Başkanlığı işlemlerine karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları, (2575/24-1/f)

Temyiz yoluyla Danıştay’da görülecek davalar ise şunlardır :

İdare mahkemeleri ile vergi mahkemelerince verilen nihai kararlar ve ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’da görülen davalarla ilgili nihai kararlar Danıştay’da temyiz yoluyla incelenir ve karara bağlanır. (2575/25)

Danıştay ayrıca, görevli ve yetkili mahkemeyi belirlemek üzere gönderilendava dosyalarını da inceler ve bu hususta kesin karar verir. (2577/44-1-b)

İdari mahkemeler hangi davalara bakar?

Cevap: İdare mahkemeleri, vergi mahkemelerinin görevine giren davalarla ilk derecede Danıştay’da çözümlenecek olanlar dışındaki :

a- İptal davalarını, (2576/5-1/a)

b- Tam yargı (tazminat) davalarını, (2576/5-1/b)

c- Tahkim yolu öngörülen imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklar hariç, kamu hizmetlerinden birinin yürütülmesi için yapılan idari sözleşmelerden dolayı taraflar arasında çıkan uyuşmazlıklara ilişkin davaları, (2576/5-1/c)

Şimdiki Milli Eğitim Bakanı kimdir?

  • Güncel cevap

Görevde olan şu anki cumhurbaşkanımız kimdir?

  • Güncel cevap

Genel seçimler kaç yılda bir yapılır?

  • Cevap: 4 yılda 1

Atatürk ilkeleri nelerdir?

  • Cevap: Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Halkçılık, Laiklik, Devletçilik, İnkılapçılık

Ankara savaşı tarihi nedir?

  • Cevap:1402

İcra Katipliği Mülakat Soruları ile ilgili olarak sizlerde düşüncelerinizi veya aklınıza takılanları yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Leave a Comment

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com