F Klavye Nedir? Nasıl Öğrenilir?

F Klavye Nedir? Nasıl Öğrenilir? Soruları F klavye öğrenmek veya klavyede hızlanmak isteyenlerce araştırılan konular arasında yer almaktadır.

F Klavye Nedir? Nasıl Öğrenilir? Sorularını cevaplamadan önce Neden F Klavye? Sorusuna bir göz atalım. F klavye dünyanın en bilimsel klavyesi olup 10 parmak ve hızlı yazma konusunda diğer klavye türlerine nazaran büyük bir avantaj sağlamaktadır. Türkçe dil yapısına uygun olarak hazırlanmış olup birçok resmi kurumda kullanılmaktadır. Hal böyle olunca klavye öğrenmek veya klavyede hızlanmak isteyenlerce üzerinde durulan bir konu haline gelmiştir. Özellikle klavye kullanımı için teknik beceri gerektiren mesleklerin Q klavyeden ziyade sıfırdan F klavye kullanmaya başladığını görmekteyiz. Daha hızlı bir kullanım imkanı sağlayan F klavye sağlamış olduğu kolaylıkla birlikte birçok kişinin dikkatini çekmeyi başarmıştır. Peki, F Klavye Nedir? F Klavye Nasıl Öğrenilir? Gelin, bu soruların detaylarına birlikte bakalım. 

F Klavye Nedir? Nasıl Öğrenilir?

F Klavye Nedir? F Klavye, Türk öğretmen ve eğitimci Dr. İhsan Sıtkı Yener tarafından icat edilen ve 1955 yılı Ekim ayında Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylanan dünyanın en bilimsel klavye türüdür. F klavye, Türkçe dil yapısına uygun bir şekilde hazırlanmış olmakla birlikte ülkemizde birçok resmi kurumda yaygın bir halde kullanılmaktadır. Özellikle 10 parmak yazım konusunda diğer klavye türlerine göre daha etkin bir yazım imkânı sunduğu görülmektedir. Türkçe dil yapısına göre şekillendirilen F Klavyenin birçok kişi tarafından tercih edildiği ve ülkemize de birçok şampiyonluk getirdiğini söyleyebiliriz.

F Klavye Nedir? Sorusunun yanı sıra F Klavye Dersleri ile birlikte sizlerde sıfırdan on parmak F Klavye öğrenmek istiyorsanız bağlantıya tıklayarak sunulan özel dersleri yerine getirebilirsiniz. 

F Klavyenin Mucidi Kimdir?

F klavyenin mucidi Türk öğretmen ve eğitimci Dr. İhsan Sıtkı Yener’dir. Afyon doğumlu olan Dr. İhsan Sıtkı Yener Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu Türkiye Temsilciliği Onursal Başkanı olarak görevinde bulunmuştur. F klavyenin diziliş sistemi Türkçede yer alan 30 bin kök kelimenin incelemesi yapıldıktan sonra meydana gelmiş olmakla birlikte dünyanın en bilimsel klavyesi olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca İhsan Sıtkı Yener’in F Klavye Nedir? Sorusunun temelini oluşturduğunu söylersek sanırım yanılmış olmayız. 

F Klavyenin Tarihçesi

F klavye tarihçesi, 20 Ekim 1955 yılında Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından onaylandıktan sonra günümüze kadar uzanmaktadır. Türk öğretmen ve eğitimci Dr. İhsan Sıtkı Yener tarafından Türkçe için özel olarak geliştirilen ve komite tarafından onaylandıktan sonra günümüze kadar ulaşan popüler bir klavye türüdür. Ayrıca F Klavye dünyanın en bilimsel klavyesi olma unvanına da sahiptir.

F Klavyenin Özellikleri Nedir?

F klavye özellikleri arasında başlıca bilineni Türkçe dil yapısına uygunluğu ve daha etkin bir biçimde 10 parmak yazma imkânı sunmasıdır. Klavye türleri arasında önemli bir yere sahip olan F klavye dünyanın en bilimsel klavyesi olarak anılmakta ve belirli özellikler ile ön plana çıkmaktadır. F klavyenin özellikleri şunlardır;

  • F klavye sol el % 49 ve sağ el % 51 oranında kullanılması şeklinde tasarımı yapılmıştır.
  • Sesli harflerin tamamı ile az kullanılan sessiz harfler sol tarafta toplanmaktadır.
  • Çok sık kullanılan sessiz harfler sağ tarafta toplanmaktadır.
  • F klavyenin diziliş sistemi Türkçede yer alan 30 bin kök kelimenin incelemesi yapıldıktan sonra meydana gelmektedir.
  • F klavye ergonomi, yoğunluk, verimlilik, güç bakımından çok sayıda avantajı içinde barındırmaktadır.

On Parmak F Klavye Çalışma Programı

On parmak F Klavye Çalışma Programı, F klavye üzerinde on parmak kullanarak hızlı bir yazım becerisi elde etmek isteyen kişilere özel olarak hazırlanmıştır. Site üzerinde yer alan F Klavye Dersleri kategorisinde 100 adet özel ders sunulmuştur. Belirli bir programa göre hazırlanan bu dersler kullanıcıların sıfırdan F Klavye öğrenme noktasında oldukça yardımcı olmaktadır. Bunun yanı sıra derslerde verilen pekiştirme ve sürat çalışmalarının on parmak yazma becerisini hızlandırdığı görülmüştür. F klavyenin avantajlarından F Klavye Nedir? başlığımız altında detayları sunmuştuk. Bu detaylardan yazım noktasında ne kadar avantajlı olduğuna dair bilgilere erişebilirsiniz.

1f9f0710 7c11 4ef4 82f4 ff5694b060fa

F Klavye Nasıl Öğrenilir?

F klavye nasıl öğrenilir? Genel olarak pek çok kişinin merak ettiği konuların başında gelmektedir. F klavyenin kullanımı doğru şekilde öğrenilmesi halinde çok daha kolay olmaktadır. İlk olarak klavye üzerinde ellerin nasıl konumlandırılması gerektiğinin öğrenilmesi gerekir. Sol elde bulunan işaret parmağı A harfi üzerine, sağ elde bulunan başparmak K harfi üzerine gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Orta sırada Ü ile T harfi kalmalıdır. Başparmak ara çubuğunda çalışacak ve işaret parmağı altında yer alan tuşlar kullanılarak çalışılmalıdır. A, K harfleri tekrarlanarak yazılmalı ve daha sonra başparmaklara geçilmelidir. Ardından iki elin orta parmaklarının çalıştırılması gerekir. Bu şekilde devamlı olarak çalışılması gerekmektedir.

Klavyede Bulunan Sıralar (F Klavye İçin)

Kullanımı çok daha kolay olan F klavyede bulunan sıralar tam olarak bilinmesi öğrenme sırasında yardımcı olmaktadır. F klavyede 4 sıra vardır. Temel tuşların yer aldığı sıra temel sıra, temel sıranın üstünde yer alan F ile başlayan sıra ise üst sıra olmaktadır. Ayrıca temel sıranın altında yer alan J ile başlayan sıra alt sıra olup rakam, sembol ve işaretlerin bulunduğu sıra ise rakam sırası olarak tanımlanmaktadır.

F Klavye İle Elde Edilen Başarılar

Genel olarak kullanımı ile her zaman büyük kolaylık sağlayan F klavye ile elde edilen başarılar 1957 yılından bu güne kadar yapılan ve ülkemizin de katılmış olduğu uluslararası klavye ile hızlı yazı yazma yarışmaları yapılmıştır. Bu yarışmaların sonucunda F klavye alanında 25 rekor ile 59 dünya şampiyonluğu kazanılarak büyük başarılara imza atılmıştır. 

F Klavye ve Q Klavye Farkları Nelerdir?

F klavye ve Q klavye farkları nelerdir? Standart Tük Klavyesi olarak bilinen F klavye çalışma prensibi bakımından Q klavye ile aynı olmaktadır. Sadece iki klavye çeşidinde harf dizilimi farklı olmaktadır. F klavye ülkemizde her alanda kullanılmakta ve Q klavye dünyanın kullandığı klavye çeşididir. F Klavye Nedir? yazımızda başlıklar halinde F klavyeye ilişkin olarak detayları aktarmaya çalıştık. Q klavye her dilde yazı yazılmasını sağlarken F klavye Türkçe dilinde yazı yazarken daha pratik ve hızlı olmaktadır.

Klavyede Parmakları Temel Sıraya Yerleştirme

Parmakların devamlı olarak üstünde duracağı tuşlara temel tuşlar adı verilmektedir. Klavyede temel tuşlar klavyenin alt taraftan ikinci sırasında yer alan U, İ, E, A, Ü, T, K, L, M, Y tuşları olmaktadır. Klavyede parmakları temel sıraya yerleştirme işlemleri şu şekilde olmalı;

  • Sol elin serçe parmağı U harfine, yüzük parmağı ise İ harfi ile orta parmak E harfine, işaret parmağı A harfi üzerine gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
  • Sağ elin küçük parmağı Y harfine, yüzük parmak L harfine, orta parmak ise M harfine ve işaret parmağı ise K harfine gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
  • Arada kalan Ü ile T harfleri ve sağda yer alan Ş harfi boşta kalmalıdır.
  • Sağ el baş parmak aralık çubuğuna yakın tutulmalı ve sol el baş parmak avuç içine hafif bir şekilde kıvrık olarak tutulmalıdır.
  • Eller temel sıra üzerinden kaldırılmalı ve yeniden yerleştirilmelidir.
  • Eller aşağı doğru eğilimli olmalı ve klavyenin alt kenarında ya da masaya dayandırılmasına dikkat edilmesi gerekir.

F Klavye Temel Sıra Tuşları ile ilgili olarak daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa bağlantıyı tıklayarak bilgi alabilirsiniz. 

Klavye Çalışmasında Nasıl Oturulmalı?

Klavye çalışmasında nasıl oturulmalı? Sorusu genellikle zamanının büyük bir bölümünü bilgisayar başında geçirenler tarafından araştırılmaktadır. Sizlerde bilgisayar başında oldukça fazla zaman geçiriyorsanız monitörünü göz hizasından en az 65 cm uzağına ve göz seviyesinden bir tık alt tarafa yerleştirmesi gerekmektedir. Fare ve klavye kişinin dirsek seviyesiyle eşit olmalıdır. Bilekler ve ön kol kısmı da yere paralel şekilde olmalıdır. Koltuğun yüksekliği dirseğin hizasını geçmemesi gerekir. Klavye ise en az güç uygulanacak şekilde doğru yere yerleştirilmelidir.

Klavye çalışmasında nasıl oturulmalı? Sorusuna ilişkin olarak detaylı bilgiye bağlantıyı tıklayarak ulaşabilirsiniz.

F Klavye Nedir? Nasıl Öğrenilir?

F Klavye Nedir? Nasıl Öğrenilir? Sorusu ile ilgili olarak sizlere kısa ve öz bilgiler sunmaya çalıştık. F Klavye Nedir? sorusunun yanı sıra birçok kişinin bu klavye türünde nasıl hızlı yazabileceği konusunda çeşitli araştırmalar yaptığını biliyoruz. Sizlerde sunmuş olduğumuz tavsiyelere ve F Klavye Dersleri bölümünde yer alan 100 adet özel ders programına uyarak hızlı ve kolay bir şekilde on parmak F Klavye öğrenebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sıkılmadan istikrarlı ve düzenli bir şekilde ilerlemek olacaktır. Bunun yanı sıra sizlerde F Klavye Nedir? yazımız ile ilgili olarak düşüncelerinizi ve merak ettiklerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. 

Yorum Yap

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com