Yargılama Gideri Ödemesi Nasıl Yapılır? Sorusu son dönemlerde oldukça sık sorulan sorular ve araştırılan konular arasında yer almaktır.
Harçlar ve tarifesine göre ödenmesi gereken avukatlık ücretleri ile yapılan soruşturma ile kovuşturma sırasında yargılamanın yürütülmesi amacıyla Devlet Hazinesinde oluşan her türlü harcamalara yargılama gideri denildiği bilinmektedir. Bu yargılama giderleri düzenlenen bir harç tahsil müzekkeresi ya da makbuz ile birlikte kişiye gönderilmekte ve ödenmesi beklenilmektedir. Sizlerde bu tarz bir durum ile karşı karşıya kalmış ve yargılama giderini nasıl ödeyeceğiniz konusunda bir araştırma yapıyorsanız yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazınızda Yargılama Gideri Ödemesi Nasıl Yapılır? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.
Yargılama Gideri Ödemesi Nasıl Yapılır? Hukuk alanında çok önemli bir yere sahip olan yargılama gideri ödeme yargı sisteminde Ceza Mahkemelerinde ve Hukuk mahkemelerinde yargılama giderleri olarak ele alınmaktadır. Mahkemelerde yargılama birbirlerinden farklı olmaktadır. Tüm davalarda yapılan yargılama sonrasında ödenmesi gereken bir gider bulunmaktadır.
Harçlar ve tarifesine göre ödenmesi gereken avukatlık ücretleri ile yapılan soruşturma ile kovuşturma sırasında yargılamanın yürütülmesi amacıyla Devlet Hazinesinde oluşan her türlü harcamaların taraflarca yapılan ödemelere yargılama giderleri denilmektedir. Hüküm ile kararda yargılama giderlerinin kimlere verileceği gösterilir. Giderlerin oranı ile iki taraftan birisi diğerine ödemesi gereken paranın oranını mahkeme başkanı ya da hakım belirlemektedir.
Devlete ait olan yargılama giderlerine dair kararlar Harçlar Kanunu hükümlerine göre kişisel haklara ilişkin kararlar İcra ve İflas hükümlerine göre yerine getirilmektedir. Cezaya ya da güvenlik tedbirine mahkum edilmesi durumunda tüm yargılama giderleri sanığa yüklenmektedir. Hükmün açıklanmasının geri kalması ve cezanın ertelenmesi durumunda da tüm giderler sanığa yüklenmektedir.
Yargılanmanın değişik aşamalarında yapılan araştırma ya da işlemlerden dolayı giderler meydana gelmiş olması ile sonuç sanık lehine ortaya çıkmışsa bu giderlerin sanığa yüklenmesinin hakkaniyete karşı olacağı anlaşılması halinde mahkeme bunların birazını ya da tamamını Devlet Hazinesine yüklenesine karar verilir.
Yargılama sırasında yapılan diğer tüm giderler davanın taraflarınca üzerinde serbest olarak tasarruf edilemeyen dava ile işlerde hakim tarafından resen başvurulan deliller adına gereken yargılama giderleri süresi bir hatalık süre içinde iki taraftan birinin ya da belirtilen miktarda her iki taraftan ödenmesi gerekmektedir.
Bunun yanı sıra En İyi Klavye Çalışma Sitesi hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Tüm dava için açılacak olan davanın niteliğine ve parayla ölçülebilen alacak olup olmadığına dair harç ile masraflar değişiklikler göstermektedir. Bu masraf ve harçlar adliye veznesine yatırılmakta olarak devletin hazinesine işlemektedir. Hukuk mahkemelerince yapılan mahkeme masrafları dava dilekçesinin verileceği yerde bulunan alakalı mahkeme veznesine yatırılacaktır. Ceza Mahkemeleri ise dava sonuçlandığında verilen hükümde ödenmesi gereken yargılama giderlerinin belirtilerek harç tahsil müzekkeresi düzenlenerek vergi dairesine gönderilmektedir.