Klavye Başında Oturuş Şekli

Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız? Sorusu son dönemlerde bilgisayar başında oldukça fazla vakit geçirenlerin araştırdığı bir konudur.

Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız? Zamanının büyük bir kısmını bilgisayarda ve klavye başında geçirenlerin çeşitli eklem rahatsızlıkları ile karşı karşıya geldiğini görmekteyiz. Bunun en büyük sebepleri arasında ise bilgisayarda oturuş şekli gelmektedir. Bundan dolayıdır ki birçok kişi bilgisayar da oturuş düzenini iyi bir şekilde sağlamak adına çeşitli araştırmalar yapmakta ve klavye çalışmasında nasıl oturmalıyız? Sorusunun cevabını aramaktadır. Sizlerde klavye başında duruş şekli ile ilgili olarak araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız? | Bilgisayar Başında Oturuş Şekli

Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız? Klavye başında oturuş şekli sağlık için çok önemlidir. Kişinin masa başında çalışırken monitörünü göz hizasından en az 65 cm uzağına ve göz seviyesinden bir tık alt tarafa yerleştirmelidir. Eğer ekrandaki yazılar görünmüyor ise monitör daha fazla yakına alınmamalı ve ekrandaki yazı karakterinin boyutları arttırılmamalıdır. Fare ve klavye kişinin dirsek seviyesiyle eşit olmalıdır. Bilekler ve ön kol kısmı da yere paralel şekilde olmalıdır. Koltuğun yüksekliği dirseğin hizasını geçmemesi gerekir. Klavye ise en az güç uygulanacak şekilde doğru yere yerleştirilmelidir.

Bilgisayarda Sandalyede Doğru Oturma Şekilleri Nelerdir?

Bilgisayarda sandalyede doğru oturma şekilleri sağlığını açısından oldukça önemlidir. Bilgisayar ve klavye başında otururken sık sık derin nefesler almak ve saatte bir veya iki saatte bir nefes tutma egzersizi gelecektir. Bilgisayar başında uzun süre aynı pozisyonda hareketsiz kalmak sağlık açısından çok zararlı olduğu için arada bir oturulan koltuktan kalkmak, birkaç dakika yürüyüş yapmak ve gerinme egzersizleri yapmak hastalıkların oluşmasını önlemek için iyi olacaktır. Bu egzersizler her 30 dakikada bir yapılmalıdır. Elleri ve parmakları da unutmamak gerekir. Parmakları geriye doğru bükme egzersizi de karpal tünel sendromunun önüne geçmeye yardım eder.

Bilgisayarda Sağlıklı Oturma Pozisyonu Nedir?

Bilgisayarda sağlıklı oturma pozisyonu sizlerin bilgisayarda gerçekleştireceğiniz iş ve işlemler açısından oldukça önemlidir. Bilgisayarda oturuş bozukluğu hem belde hem de boyunda birçok hastalığın çıkmasına sebep olur. Bu yüzden uzun süreli oturuşlarda pozisyonlara çok fazla dikkat etmek gerekir. Bir araştırmaya göre hafta boyunca 15 saatten fazla bilgisayar başında olan kişilerin yarısından fazlasında ilk bir yıl içerisinde kas ve iskelet hastalıkları ortaya çıkmıştır. Farklı bir araştırmaya göre de ofis ortamında çalışan 104 bilgisayar kullanıcısının %90’ında boyun hastalığı, kol hastalığı ve bel hastalığı ortaya çıkmıştır.

Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız?
Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız?

Bilgisayarda Oturuş Şekli Nasıl Olmalıdır?

Bilgisayarda oturuş şekli nasıl olmalı? Oturulan sandalyede sırtın dik ve vücudun üst kısmı da hafif bir şekilde öne eğimli olması gerekir. Klavyenin hafif sağ tarafında kalacak şekilde oturulması gerekir. Kişinin gözleri yazılacak yazısında ve kafası çok hafif sağa dönük bir şekilde olmalı. Yazılacak yazı sağınızda ve satırları gözünüze düz gelecek şekilde masa üzerinde yan olmalıdır. Klavye başında oturuş şekli sağlığı ciddi anlamda etkiler.

Klavyede Kol Duruşu Nasıl Olmalı?

Klavyede kol duruşu nasıl olmalı? Dirsekler vücuda yakın bir şekilde durmalıdır. Vücut gövdesinin tam yanında, ne çok geride ne de çok önde kalmalıdır. Eğer uygun bir uzaklıkta kalınırsa dirsekler omzun dikey hizasında tam da olması gerektiği gibi kalır.

Klavyede El Duruşu Nasıl Olmalı?

Klavyede ellerin duruşu nasıl olmalı? Eller klavyenin alt tarafında veya masaya değmeyecek şekilde havada olması gerekir. Genellikle klavye yazımızın da yapılan hata bileği masaya yaslamaktır. Bu sizlerin bileklerinizin çabuk bir şekilde yorulmasına neden olur.

Klavyede Parmakların Duruşu Nasıl Olmalı?

Klavyede parmakların duruşu nasıl olmalı? Parmakların yuvarlak bir eşya tutar gibi kıvrık olması gerekir. Tuşlara basarken parmak uçlarının klavyeye çok az değmesi yeterlidir. Klavye üzerinde parmakların serbest tutulması gerekir. Bu teknik sizlerin klavyede hızlı bir şekilde yazmanıza da olanak sağlar.

Bilgisayarda Ayak Duruşu Nasıl Olmalı?

Bilgisayarda ayak duruşu nasıl olmalı? Yazarken oturuş şekline göre ayakların konumu oldukça önemlidir. Ayakların her ikisi de yerde hafif bir şekilde ileriye doğru ve bir ayak diğer ayaktan az ileride olması gerekir. Bunu sağlamak denge kurmanız açısından oldukça önemlidir.

Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız? Sorusunun yanı sıra Hızlı Klavye Kullanma Taktiği ile ilgili olarak detaylara yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bilgisayarda Oturuş Şekli
Bilgisayarda Oturuş Şekli

Bilgisayar Başında Nasıl Oturmalıyız?

Bilgisayar başında nasıl oturmalıyız? Sağlık için çok iyi bir şekilde ayarlamak ve buna dikkat etmek gerekir. Bedenimizin sürekli etkisinde olduğu oturuşlar veya duruşlar kasların, sinirlerin ve eklemlerin zamanla hasar görmesine yol açmaktadır. Klavye başında, bilgisayar başında kişi belini dik bir şekilde tutmalıdır. Bu dik duruş omurganın ideal olan ‘S’ şeklini almasını sağlamaktadır. Göz hizasına uygun bir yüksekliğe ayarlanan ekran ise boynun aşırı eğilmesine engel olur. Bilgisayar kullanırken el bilek kısmını ve dirsekleri aynı pozisyonda uzun süre tutup onları zorlamak eklemlerin üzerinde baskı olmasına ve sakatlanmasına sebep olmaktadır.

F Klavye Oturuş Şekli | Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız?

Klavye başında saatler boyunca oturmayı gerektiren bir işte çalışan kişiler varsa her gün 20-20 kuralını uygulamasında fayda bulunur. 20-20 kuralı nedir? 20 dakikada bir uzağınızdaki bir yere, bir eşyaya veya bir noktaya 20 saniye boyunca bakın.  Örneğin bakacağınız noktalar araçların plakaları, takvim veya bir dükkan tabelası olabilir. Bu 20 dakikada bir 20 saniyelik bakışlar işinize olan konsantrasyonunuzu arttıracaktır. Ayrıca yakına çok sık bakmaktan dolayı oluşan baş ağrısını da yüksek ölçüde azaltacaktır. Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız? sorusuna verilebilecek en iyi cevap budur.

Klavye başında çalışırken göz kırpmalarınızın sayısını arttırmanız gerekir. Öğle arası molalarda bilgisayara ve telefona bakmayıp onlardan uzak durmak göz sağlığınıza iyi gelir. Oturduğunuz yerden yapacağınız ufak tefek egzersizler de hem sağlık açısından hem de göz sağlığı açısından olumlu sonuç verir.

Doğru Duruş Oturuş Şekli Teknikleri Nelerdir?

Doğru duruş oturuş şekli teknikleri sizlerin bilgisayar başında ileride sıkıntı çekmemeniz adına oldukça önemlidir. Sağlıklı  oturma planı sağlanmaz ise eğer uzun süreli masa başı çalışması omurga sağlığı açısından zarara yol açmaktadır. Masa başında çalışan kişilerde genel olarak kambur oturuş veya yalancı dik oturuşa çok sık rastlanmaktadır. Bu yanlış pozisyonlu oturuşlar da kişilerde bir süre sonra genel olarak bel ve sırt bölgesindeki esnekliğin kaybolmasına, kişinin güçsüzleşmesine, omurgada fizyolojik eğri kaybına ve omurlar arasında bulunan disklere basınç yüklenmesinin artmasına sebep olmaktadır.

Bilgisayar Başında Yanlış Oturuşun Yol Açtığı Sorunlar Nelerdir?

Bilgisayar kullanımının yaygınlaşması ile birlikte kişilerin masa başında geçirdiği süreler de fazlasıyla artmaktadır. Bu durumun sonucunda da kişilerin günlük aktiviteleri ve hareketleri gittikçe azalıyor. Masa başında geçirilen süre ile birlikte oturuş bozukluğu da başlar. Tüm bunların sonucunda da masa başı çalışan insanların hemen hemen hepsinde bel ağrıları, sırt ağrıları ve boyun ağrıları oluşmaktadır. Kişilerin bunlara dikkat etmeyişi ve ağrılarını ciddiye almayışının sonucunda da bu ağrılar ilerleyerek hastalığa dönüşür ve boyun fıtığı veya bel fıtığı gibi hastalıklar ortaya çıkar. Bunun yanı sıra Klavye Çalışmasında Nasıl Oturmalıyız? yazımızda bildirmiş olduğumuz hususların iyi bir şekilde irdelenmesi gerekmektedir.

Leave a Comment

logo

Katip Online, Adalet Bakanlığı Personeli ve adaylarına yönelik olarak hazırlanmış olan ve binlerce kişinin emeğini barından özel bir klavye çalışma projesidir.

Tüm hakları saklıdır. © 2022 Katip Online.

Katip Online Uygulamalar

Bizi Takip Edin!

Email: info@katiponline.com